Световната футболна централа е започнала наказателни процедури срещу отборите на Аржентина и Хърватия заради инциденти на мачовете им срещу Франция и Мароко на Световното първенство в Катар, обяви АФП.

Процедурата срещу Аржентина е заради "възможно нарушаване на член 11 (обидно поведение спрямо принципите на феърплей) и на член 12 (некоректно поведение на играчи и официални лица) по време на финала с Франция".

Вероятно става въпрос за поведението на вратаря Емилиано Мартинес. Аржентина рискува наказание и заради нарушение на правилника за медии и маркетинг.

ФИФА отвори и процедура срещу хърватската федерация за "възможни нарушения на член 13 (дискриминация) и на член 16 (ред и сигурност по време на мач) заради двубоя за трето място срещу Мароко, спечелен с 2:1".

Не се уточнява да възможните нарушения, но видеоклипове с празненствата на хърватските футболисти разкриха, че някои от тях са пели националистически песни с фашистки уклон.

В комюникето си ФИФА уточни, че е наложила наказания на федерациите на Мексико, Еквадор и Сърбия заради обидни песни от феновете на тези отбори.

Мексико е наказан с глоба от 100 000 швейцарски франка и условно мач пред закрити врати, Еквадор има глоба от 20 000 швейцарски франка, а Сърбия - 50 000 швейцарски франка и частично затворени трибуни в един мач.

Седем футболисти на Сърбия бяха наказани заради лошо поведение на мача с Швейцария.

В Мароко кръстиха стадион на името на Ашраф Хакими

В Мароко кръстиха стадион на името на Ашраф Хакими

Крайният бранител лично присъства на церемонията