Днес Гриша Ганчев и Данаил Ганчев обявиха оттеглянето си от ЦСКА и това съвсем нормално предизвика много вълнения сред "червената" общност.  

Всяко нещо в този живот има своето начало и съвсем естествения си край. Вечни са само идеалите, в които вярваме и за които се борим приживе. ЦСКА също е идеал. Идеал за милиони привърженици на футбола, а и не само. ЦСКА е емблемата на спорта в България. ЦСКА е символ на величие.

За съжаление дружеството ПФК ЦСКА АД беше докарано до фалит през 2015 година от дългогодишно недалновидно управление. Клубът беше оглозган до кости от всякакви пиявици, превърнат в разграден двор, пълен със задължения и забатачен до ушите в калта. Името на клуба беше станало нарицателно за нередовен платец.

Официално: Фамилия Ганчеви се оттегли от ЦСКА!

Официално: Фамилия Ганчеви се оттегли от ЦСКА!

Ето подробности

Тогава публиката на "армейците" се обедини около утвърдената в българския футбол практика, клубът да продължи да оперира през друго дружество, а задълженията на старото да уреди през производството по несъстоятелност. По този начин кредиторите на старото дружество бяха удовлетворени с рекордни суми в сравнение с много сходни случаи България, а и в европейския футбол. За да се случи това нещо обаче, ЦСКА се нуждаеше от свой пълководец и към онзи момент неговото име можеше да бъде само едно - Гриша Ганчев.

ЦСКА се нуждаеше от стабилност и от човек, който да бъде абсолютен гарант, че никой и никога повече няма да посмее да посегне с мръсните си лапи на свещените 4 букви. ЦСКА се нуждаеше от човек, който да положи основите на нещо голямо, да изчисти името на клуба и да го вкара в релси.

Дойде в ЦСКА като спасител, тръгна си като победител!

Дойде в ЦСКА като спасител, тръгна си като победител!

Аплодисменти за Гриша Ганчев!

И така се започна едно голямо ходене по мъките, по съдилища, синдици, какво ли не... В същото време трябваше да се прави и боеспособен отбор, но как се прави отбор в калта? Футболисти отказват, треньори отказват и то защото реномето на клуба беше съсипано.

Постепенно и с много средства, с кански мъки и битки, в цяла Европа отново започнаха да гледат с други очи на ЦСКА. "Червените" отново се появиха и на сцената в евротурнирите, където записаха немалко успехи.

Тогава дойде време и за най-голямата битка - СТАДИОНЪТ. Гриша Ганчев неведнъж е казвал - "Аз няма да съм вечен, рано или късно ще си тръгна, но без нов стадион този отбор е обречен, разберете го!"

И това е абсолютната истина. Постоянно гледаме какво се случва в цял свят, къде се изстреляха всички и къде сме ние. Като Бай Ганьо с дисагите, тръгнали сме да покоряваме Европа. Няма бъдеще без история, но няма да има нова история, ако не гледаме към бъдещето, а то неминуемо минаваше през изграждането на един нов дом. Да махнем дисагите, да сложим новите дрехи, вратовръзката и отново да мечтаем за един Велик ЦСКА.

Преди няколко години Гриша Ганчев даде интервю по bTV в "120 минути" и каза ясно: "Това е моята последна кауза - новият стадион!"

Да - феновете на ЦСКА са разглезени от историята, всичко освен титли и купи е провал, така е. Разбира се - имало е и грешки от спортно-техническо естество, но вече посочих, че за мен всичко е свързано.

Петър Величков за Гриша Ганчев: Помогна на ЦСКА от сърце в момент, в който нямаше кой да го стори

Петър Величков за Гриша Ганчев: Помогна на ЦСКА от сърце в момент, в който нямаше кой да го стори

Адвокатът коментира оттеглянето на бизнесмена

Така или иначе няма как да изкачиш сам Еверест, минавайки през блата, плаващи пясъци, тресавища и шерпи с имена Домусташи, Чинкахар, Кабакомингма, Перукпиян и всякакви такива, които постоянно сочат грешни посоки и те връщат на първа база. И все пак на няколко пъти отборът беше много близо. Предполагам, че е доста изтощително толкова дълги години да се работи под такова напрежение, но в крайна сметка Гриша Ганчев успя да изведе ЦСКА от калните пътеки и обраслите джунгли до магистралата.

Клубът няма нито лев задължение след 9-годишно управление. Напротив - направени са огромни инвестиции, а те не са и само финансови. Инвестирано е време, нерви и какво ли още не. Стадионът е изравнен със земята и много скоро клубът ще има своя нов и модерен дом.

Пожелавам успех на новите собственици/собственик, на новите управници, които и да бъдат те. ЦСКА извървя най-дългия и тежък път в новата си история. Заедно със своите фенове, 99% от които не се поддадоха на разни фалшиви месии и спасители, а заедно с единствения възможен пълководец се качиха на правилния път. Гриша Ганчев постла "червения килим" за ЦСКА и днес спокойно може да каже - "Заповядайте, армейци - развивайте се".