Бившият футболен рефер и настоящ инструктор и лектор на съдии Детелин Баялцалиев коментира пред ТОПСПОРТ съдийството на Волен Чинков в двубоя между Лудогорец и ЦСКА, завършил с победа с 3:1 за разградчани.

Според него Чинков е допуснал изключително много грешки и е изнервил футболистите на двата отбора с поведението си.

Ето какво каза Баляцалиев пред нашата медия:

"Волен Чинков допусна страшно много грешки в мача. Когато човек е зависим и не му е бистър умът, винаги може да оплеска всичко. Той така го оплеска, че не може да кажеш дали е свирил за единия или другия отбор. Самите съдии вече не знаят какво да правят и това е заради техните ръководители. Отделно, че самите те нямат нивото да свирят подобни срещи. 

Лудогорец победи ЦСКА в нервен мач на "Хювефарма Арена" и подпечата 13-тата си поредна титла

Лудогорец победи ЦСКА в нервен мач на "Хювефарма Арена" и подпечата 13-тата си поредна титла

Разградчани победиха "армейците" с 3:1

Първата колосална грешка на Чинков я видяхме. Не може да не видиш една ситуация и да покажеш червен картон. Защото тя е кристално ясна - ако я видиш, там няма как да покажеш картон, то няма дори нарушение на Кордоба. Хайде, може да измислиш някакъв фаул, но да покажеш червен картон без да си видял положението... не мога да си го обясня. И после отива и му показва жълт картон, за да оправдае себе си по някакъв начин. Никакъв картон не трябваше да има, никакво нарушение.

След това имаше подобно нарушение, където пък футболист на ЦСКА замахна и удари съперник, но той вече беше гузен. Имаше и много симулации от играчи на Лудогорец. Просто Чинков след тази грешка беше в пълна безтегловност. Не знаеше какво да свири, за кого да свири, как да свири - нищо! Хвърчеше във въздуха.

Петричев каза кой е най-големият враг на Лудогорец

Петричев каза кой е най-големият враг на Лудогорец

Ето какво заяви изпълнителният директор на разградчани

Той не изпусна мача, мачът не е изпуснат. Той изпусна себе си. Мачът си беше много хубав. Той просто изнерви всички играчи с неговите отсъждания. И когато направиш такива грешки, то се вижда, че имаш някаква затормозеност. И ние всички го знаем това, те са няколко съдии, които са затормозени. А странно защо точно тези съдии свирят почти всички възлови мачове?!", каза Баялцалиев.

Той коментира и факта, че Волен Чинков беше назначен в два поредни мача на ЦСКА. С Ботев за Купата и сега с Лудогорец.

"В съдийската комисия твърдят, че когато мачовете са за Купата и за първенство, не се счита за поредни мачове. Но в края на краищата аз не знам колко ценен е този съдия, така както не знам и колко ценен е Вълков, който всеки кръг го слагат някъде да взима някакви пари. Колко ценен е Железов, който постоянно прави гафове и все свири мачове?! Не мога да разбера какви са им ценностите на съдийската комисия, защото е очевидно, че има рефери, които са предпочитани. Да не говорим, че има такава повтаряемост - едни и същи съдии да свирят на едни същи отбори, но на никого не му пука. Ние си говорим, а те си правят каквото си искат."

Баялцалиев коментира и другите спорни ситуации в двубоя - ситуацията за дузпа в полето на ЦСКА за нарушение на Бусато и отсъдената такава за игра с ръка на Каранга. Бившият рефер коментира и червените картони на Каранга и Текпетей.

Голям проблем за Лудогорец след мача с ЦСКА

Голям проблем за Лудогорец след мача с ЦСКА

Текпетей няма да играе на финала за Купата

"Първата ситуация е на Бусато. Там, ако има контакт е дузпа, но пак ще кажа - с две камерки не можем да правим ВАР. Това не е дузпа, единствено ако няма никакъв контакт, но от камерите не се вижда добре и Кабаков правилно остави преценката на Чинков на терен. На мен ми се вижда, че имаше контакт, но с двете камерки не успяха да ни убедят напълно. След като от "многото камери" на ВАР не се вижда добре дали има нарушение или не, приемаме решението на терена.

А отсъдената дузпа за Лудогорец си е безспорна. Ръката на Каранга е толкова високо вдигната, тя просто няма място там. Чинков ми стана смешен направо вчера. И колко време гледаше тази ситуация? Една секунда. Ти виждал ли си толкова кратко гледане на ВАР някъде по света? Аз не знам какво му пречеше да си я види в реално време. Той беше напълно объркан. 

На Чинков му личеше, че имаше огромно желание да изгони играч на ЦСКА. Дори и при мелето, там взе соломоновско решение, но имаше още футболисти за гонене. Там трябваше и ВАР да му помогне, че не може да види всичко, но един Пьотровски също беше за гонене, други бяха за жълти картони. Полякът два пъти се опита да удря, не знам дали и не удари. Каранга защо падна? Някой го удари... Аз не знам дали наказа с нещо и инициаторите на цялото нещо - Бусато и Дуа, хайде на Дуа май даде... но трябваше още картони. Но пак опираме до слабата психика на съдията. 

А това меле беше предизвикано точно от слабия характер на Чинков. Все едно няма съдия, никаква смелост - нищо! Футболистите взеха да си правят каквото си искат, изпуснаха си нервите. Каквото можа, всичко сбърка. Как да имат тези играчи респект към съдията?

За да стане толкова изнервен мач, винаги причината е в съдията. Той трябваше да покаже от първата секунда, че е смел. Не може да си измислиш червен картон, да не видиш дузпата за игра с ръка, а да се налага да ти я покажат от ВАР, а тази ръка се вижда, тя не е скрита, никой не ти пречи, горе се вижда, не е необходимо с дрон да я видиш. 

Когато един съдия е объркан, футболистите веднага го разбират и започват да играят така, че все едно няма рефер.  

За ЦСКА, Стамен и гаврата на "перфектния" дует Драганов-Чинков

За ЦСКА, Стамен и гаврата на "перфектния" дует Драганов-Чинков

Още - за младия Антонов и Гриша Ганчев

Назначаването на съдиите в България изобщо не е подчинено на някаква справедлива логика. Не може на един отбор да свирят 5 съдии, а на другия 12. Прозира една обвързаност от страна на съдийската комисия с определени отбори. Аз не мога да си обясня как съдиите, които правят най-много грешки, на другия кръг веднага ги слагат пак. Това е абсурдно. Как младите съдии да разберат, че са допуснали грешки и трябва да се поправят? Къде е логиката?

Да не говорим и как се става международен съдия. Един Гошо Гинчев видяхме как свири Левски - Лудогорец и веднага стана международен. Това ако го беше гледал някой от УЕФА - абсурд. Но те нашите съдии затова и не получават мачове, те са в най-ниската група и не свирят. Никой не го интересува, важното е като си отиде на село и да се хвали на мегдана, че е международен съдия.", каза още бившият ни арбитър.

Баялцалиев в "Без резерви" и без никакви задръжки: Дисекция на българското съдийство!

Баялцалиев в "Без резерви" и без никакви задръжки: Дисекция на българското съдийство!

Бившият рефер гостува в нашия подкаст