НА ЖИВО

ЦСКА

1 : 0

96

Арда

Реал Мадрид

Година на основаване: 1902

Информация за отбора

Клубът е създаден на 6 март 1902г. През май месец същата година Мадрид печели първото от многото си отличия - Copa de la Gran Peca. Петгодишния период 1905-1909 е бил изключително успешен за клуба, който печели четири последователни пъти Купата на Крал Алфонсо XIII, с което си печели правото да задържи купата. 1912г. предшествала нов период в развитието на "Реал", през който се случват две по-важни събития - преместването на клуба на ново игрище в О'Донъл и идването в отбора на младия нападател на име Сантяго Бернабеу.

Няколко години по-късно, на 29 юни 1920г. Алфонсо XIII дал титлата "кралски"на клуба. На 23 април 1923г. новия клубен стадион на "Реал" в центъра на Мадрид е открит и събитието е отбелязано с победа. Година по-късно, на 17 май 1924г. е открит терена за предстоящия строеж на стадион "Чамартин" На 10 февруари 1929г. "кралския" клуб изиграва първия си мач от новосъздадената национална лига срещу отбора на "Europa" от Барселона, и спечелил с 5:0. На 1 септември 1930г. "Реал" подписва договор с Рикардо Самора, считан за най-добрия нападател в света.

Този договор дава плодове на 30 април 1931г. когато мадридчани печелят първата си шампионска титла на Испания в сезон, в който не допускат загуба. Години по-късно, след Гражданската война, тогавашния президент Педро Парагес свиква събрание, на което се обсъждат бъдещите промени в структурата на клуба. На 15 септември 1943г. Сантяго Бернабеу е единодушно избран за президент на клуба. И четири години по-късно, на 14 декември 1947г. е открит новия стадион "Чамартин"

Началото на 50-те предшества един великолепен период в клубната история, който и до ден-днешен си остава най-плодотворния 20-годишен период за клуба. Пристигането на Ди Стефано и далновидната клубна политика, осъществявана от президента Бернабеу превърнали "Реал" в законодателя на футболната мода по света, с който всеки се съобразявал. Шестте КЕШ, пет от които в последователни години представлявали рекорд, неизравнен от никой клуб и до ден днешен. На 4 януари 1955г. Борда на директорите на "Реал" Мадрид взел решение да смени името на клубния стадион, който оттогава насам се нарича "Сантяго Бернабеу".

Новата тренировъчна база на клуба в т.нар. "спортен град" била открита на 18 май 1963г. На 11 май 1966г. великият тим на "Реал" спечелил шестата си Купа на европейските шампиони. Последната четвърт на века е белязана от колосалните промени в страната и в клуба, който се приспособил по необходимост, но успешно към футболната мода по света, особено към огромните промени в играта в Европа през последните 5 години…

На 2 юни 1978г. президентът на "Реал" Сантяго Бернабеу починал в Мадрид. Той е наследен на поста си от Луис де Карлос. На 31 август 1979г. е игран мач от първото издание на Купа "Сантяго Бернабеу". На 4 декември 1983г. участниците в знаметитите пет, известни като "Петте ястреба" (Бутрагеко, Мичел, Мартин Васкез, Санчис и Пардеса) изиграли първия си мач под ръководството на не по-малко известния мениджър Алфредо Ди Стефано. На 30 май 1990г. "Реал", воден от същите пет, измъкнал пета поредна титла след един забележителен сезон. 20 месеца по-късно, през февруари 1992г., започнала реконструкцията на стадион "Сантяго Бернабеу".

На 14 юни 1997г. клубът спечелил своята 27 титла в Испания, а на 20 май 1998г. - своята рекордна седма КЕШ. На 1 декември същата година във витрината на "Реал" засияла и втората спечелена Междуконтинентална купа. През последната година на "Сантяго Бернабеу" получиха информация, която беше отдавна известна на феновете: "Реал" Мадрид е признат за най-добрия клуб в историята!

анкета

Трябва ли Нестор Ел Маестро да остане треньор на ЦСКА?

Виж резултати

Да, трябва 39.4%

Не, не трябва 40.8%

Не ме вълнува 16.3%

Не мога да преценя 3.5%

Абонирай се

subscribe

най-четените новини за