След квалификациите в Истанбул стана ясно, че България ще има петима представители в борбата на олимпийските игри Париж това лято. Визи спечелиха Айк Мнацаканян (77) и Семен Новиков (87) при класиците, Биляна Дудова (62) и Юлияна Янева (76) при жените, както и Магомед Рамазанов (86) в свободния стил.

Много или малко са тези 5 квоти? Да, можеха и да са 6, а надеждите бяха насочени най-вече към Мими Христова, но за съжаление тя не успя. И сега някои започнаха да ровят в статистиката, да пишат как това е антирекорд за страната ни, как никога не сме били с по-малко борци на олимпиада. Смята се колко пари получил този спорт от ММС... В същото време се премълчава фактът, че Кирил Милов и Едмонд Назарян са с контузии, а това бяха още 2 сигурни квоти за България.

Снимка 656562

Източник: startphoto.bg

Като говорим за статистика, и през XXI век борбата е спортът, който носи най-много медали на България от олимпийски игри. От Сидни 2000 до момента те са точно 11 (от общо 42). От тях един златен на Армен Назарян, 3 сребърни и 7 бронзови. На второ място в тази класация за въпросния период се нарежда вдигане на тежести - 6 медала за България през настоящия век. Топ 3 се допълва от спортната стрелба и 5 медала за България.

Всеки един от петимата с квота има шанс за медал в Париж. И се надяваме борбата да продължи да носи отличия от олимпиади на страната ни. Така, както винаги е било.