България е застрашена от тежка санкция, която ще лиши трима български състезатели по вдигане на тежести от участие на Олимпийските игри в Париж през лятото.

Българската федерация по вдигане на тежести има финансови задължения към международната централа.

"Задълженията идват от едно европейско първенство, което проведохме през февруари, под ръководството на предишния президент Ариф Маджид. Не са разплатени таксите, които трябва да се платят към световната федерация. Към европейската федерация успяхме да се разплатим, но към световната не ни стигат силите и нямаме възможност. Разходите са към 50-60 хил. евро. Ако не ги платим, приключва участието ни на Олимпийските игри", сподели в интервю за БНТ президентът на родната федерация Антон Коджабашев.

Срокът за плащането на задълженията е до 30 април.

"До 30 април е невъзможно да платим. Кореспонденцията ни е такава, че да ни дадат още малко отсрочка. Акъл не ми стига, откъде ще вземем тези пари. Федерацията е затънала финансово до гушата", допълни бившият национал на България.

БНТ потърси за коментар бившият шеф на федерацията Ариф Маджид, но той не отговори на обажданията. Общият финансов баланс на централата също е притеснителен.

"На минус сме с няколко стотин хиляди лева. Състезателите не са взимали заплати от края на миналата година. Не са си взели премиите от европейското първенство, където си спечелиха медалите. Днес говорих лично с министъра на младежта и спорта, че ще им бъдат изплатени премиите от европейското първенство, в рамките на седмица - две", добави Коджабашев.