НА ЖИВО

ЦСКА

1 : 0

96

Арда

Манчестър Юнайтед

Година на основаване: 1878

Информация за отбора

Сезони в Първо ниво - 87.
Манчестър Юнайтед (на английски Manchester United) е футболен клуб от град Манчестър, Англия. Домакинските си мачове отбора играе на стадион „Олд Трафорд“. Манчестър Юнайтед са един от най-титулуваните футболни клубове, не само в Англия, а и в цяла Европа.

Клубът е основан през 1878, но под друго име — Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway. По това време все още е нямало професионална футболна лига и отборът е играл с други фирмени клубове из страната. Когато английското футболно първенство се основава през 1892, те не се включват към него. Дори по-късно ги измъчват финансови проблеми заради, които почти не бива прекратено съществуването на отбора. Но по една случайност се намира спонсор, който спасява отбора. От тогава (пролетта на 1902) се и променя името на отбора, както ни е познато и до днес — Манчестър Юнайтед. От тогава започва и доста успешната им история. Още съвсем млад, отбора си спечелва място във английската първа дивизия (сега Висша Лига) през 1906.

След Втората световна война мениджър на отбора става сър Мат Бъзби, който налага политика на включване в първия отбор на млади играчи от школата на клуба. Това води до големи успехи, сред които шампионските титли на Англия през 1956 и 1957 година. Но през 1958 година в самолетна катастрофа загиват трагично осем футболисти от този отбор. Мнозина смятат, че това е краят на Манчестър Юнайтед, но сър Мат Бъзби изгражда чисто нов отбор, който печели шампионата през 1965 и 1967 година, както и Купата на европейските шампиони през 1968.

Отборът няма други по-значими успехи до началото на 90-те години на XX век. Тогава начело с мениджъра (сър Алекс Фъргюсън) тимът доминира през цялото деситилетие, взимайки 8 от титлите за 12 години. През сезона 1998/1999 те постигат и требъл, спечелвайки безапелационно първенството, купата на Англия и Купата на Европейските Шампиони в един сезон.

анкета

Трябва ли Нестор Ел Маестро да остане треньор на ЦСКА?

Виж резултати

Да, трябва 38.5%

Не, не трябва 41.5%

Не ме вълнува 16.3%

Не мога да преценя 3.7%

Абонирай се

subscribe

най-четените новини за