Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Даниела Дашева се срещна с посланика на Япония в България Н.Пр. Шиничи Яманака. Двамата обсъдиха възможността за обмен на специалисти преди олимпийските игри в Токио през 2020 година и предизвикателствата пред състезателите преди големия спортен форум.

"Олимпийските игри в Токио ще бъдат високо технологични. На закриването на олимпиадата в Рио де Жанейро, при представянето на олимпийското знаме на Токио, видяхме една много иновативна и технологична церемония. Сигурна съм, че игрите в Япония ще са отлично организирани. За всяка следваща страна-домакин ще бъде много трудно да постигне още по-високо ниво ", каза проф. Дашева.

Министър Дашева прие президента на Европейския таекуондо съюз Сакис Прагалос

Министър Дашева прие президента на Европейския таекуондо съюз Сакис Прагалос

"Сигурен съм, че броят на състезателите в България ще се увеличи"

Проф. Дашева сподели впечатленията си от Института за спортни науки в Япония, който си сътрудничи с олимпийския отбор на страната и предоставя специалисти в различни спортове. Институтът играе значителна роля за подобряването на постиженията на японските спортисти. Министър Дашева подчерта, че е важно да има обмен на треньори и специалисти между България и Япония. Меморандумът за сътрудничество в областта на спорта между двете страни ще позволи това да се случи преди олимпиадата. Проф. Дашева изрази надежда, че българските спортисти ще имат възможност да се аклиматизират и да се адаптират към часовата разлика преди игрите в Токио. Н.Пр. Шиничи Яманака каза, че най-добрите ни атлети ще могат да се подготвят в различни градове в Япония.

Проф. Дашева покани японски атлети на базата за високопланинска подготовка в Белмекен и похвали българската школа в тренировките на голяма надморска височина.

"Беше трудно да спечелим домакинството за олимпиадата през 2020 година в конкуренцията на Истанбул и Мадрид. След като това стана, очакванията на японското общество за медали и добри постижения са много високи, а напрежението е голямо. Това е трудна задача, за която ни трябват специалисти с опит и знания. За хората вече не са достатъчни призовите класирания в джудото и в плуването. Конкуренцията в спорта на високо ниво е много голяма, но ние трябва да намираме нови възможности за повече медали и ще направим всичко възможно в тази посока", каза Н.Пр. Шиничи Яманака.

Н.Пр. Шиничи Яманака изрази увереност, че олимпийските игри ще изградят добър имидж не само на японските спортисти, но и ще представят японската култура и историята на страната в целия свят и ще привлекат много туристи. Освен това изградената инфраструктура ще даде възможност на повече японци да се занимават със спорт. Н.Пр. Шиничи Яманака представи системата за подготовка на млади спортисти в страната и развитието на спорта в училищата и университетите в Япония. Той не пропусна да отбележи възхищението си от представянето на българския сумист Калоян Махлянов-Котоошу и похвали отличния вкус на българското кисело мляко.

Проф. Дашева и Н.Пр. Шиничи Яманака обсъдиха и проблема с допинга. Двамата се съгласиха, че той засяга не само състезателите на високо ниво, но и онези, които се занимават с масов спорт.