Транспортът и сигурността са основните две предизвикателства, пред които Париж 2024 ще се изправи на тазгодишните Олимпийски игри, а президентът на организационния комитет Тони Естанге е уверен, че всичко ще мине гладко, когато Игрите започнат на 26 юли.

Най-голямото спортно събитие ще започне с ослепителна церемония по откриването на и по поречието на река Сена, като около 500 хиляди зрители се очаква да присъстват на парада на спортистите.

Париж е компактен град, а повечето спортни обекти са на 30 минути от олимпийското село. Сигурността е основен приоритет и организаторите и правителството ще трябва да поддържат връзка, за да работят заедно в тази посока.

"Ние договорихме 70 процента от нашите нужди по отношение на частната сигурност в края на 2023 година. Имаме последна поредица от търгове, които продължават да покриват оставащите 30% през първото тримесечие, което ще ни даде реална оценка, за да видим как можем да развием частната и обществена сигурност, за да направим игрите безопасни", каза Естанге пред агенция "Ройтерс".

Миналата година кметът на Париж Ан Идалго заяви, че транспортната мрежа "не е готова" да се справи с изискванията на Олимпиадата.

"Ройтерс" разбра от свои източници, че тя не е доволна от липсата на сътрудничество от страна на регионалните власти, които управляват парижкото метро.

Естанге обаче вярва, че операциите ще вървят гладко благодарение на по-добрия персонал и увеличения брой влакове по време на обикновено спокоен период.

"Имаме много точна прогноза за това какво ще ни е необходимо по отношение на транспорта и сигурността всеки ден", каза той, отбелязвайки, че игрите са в рамките на бюджета.

Франция е наясно как финалната среща на Шампионската лига през 2022 година, организирана набързо в Париж, след като беше преместена във Франция от Санкт Петербург след нахлуването на Русия в Украйна, се превърна във фиаско и Естанге каза, че са били извлечени поуките. Той е убеден, че няма да се повторят проблемите с феновете, които помрачиха това събитие.

"Франция има истински опит в организирането на големи събития и Световното първенство по ръгби 2023 премина с голям успех, който премахна съмненията, предизвикани от финала на Шампионската лига, който беше организиран в много кратък срок", коментира Естанге.

Потвърждават имената на руснаци  беларуси за Париж 2024 след проверка

Потвърждават имената на руснаци беларуси за Париж 2024 след проверка

Те ще бъдат допуснати като неутрални при изпълнение на редица условия