Най-добрият български тенисист Григор Димитров запази 11-ото си място в световната ранглиста. Той достигна до четвъртфиналите на рунира от сериите "Мастърс" в Монте Карло и прибави нови 90 точки към актива си, но те не му бяха достатъчни за прогрес в класирането. Българинът изостава с 350 точки зад челната десетка, а през следващата седмица разликата дори ще стане по-голяма, тъй като българинът няма да защитава титлата си на турнира в Букурещ.

Втора ракета на страната продължава да бъде Димитър Кузманов, който през тази седмица записва ново рекордно класиране, изкачвайки се с четири позиции до №307. Топ 5 на най-добрите български тенисисти пък се допълва от Димитър Кутровски (№341), Александър Лазов (№380) и Пламен Милушев (№966).

С достигането си до полуфинала в Монте Карло Рафаел Надал си върна мястото в първата четворка, от която измести Кей Нишикори. По този начин Краля на клея си осигури и място сред първите четирима поставени на предстоящите Мастърси в Мадрид и Рим.

Шампионът от Монте Карло Новак Джокович продължава да оглавява класирането с актив от 13,485 точки, а вече преднината му пред втория Роджър Федерер е цели 5,460 точки. Трети е Анди Мъри, следван от Рафаел Надал, а Топ 5 се допълва от Кей Нишикори, който през тази седмица може да загуби мястото си в челната петица, ако не успее да защити титлата си в Барселона.

Милош Раонич остава под №6, а зад него вече е финалистът от Монте Карло Томаш Бердих, който измества Давид Ферер от седмата позиция. В Топ 10 има и още едно разместване - Стан Вавринка се смъква до №10 в класирането за сметка на Марин Чилич, въпреки че и двамата са с еднакъв актив от точки - по 3,495.