90+5′
Турнир: Европейски първенства Стадион: "Сигнал-Идуна Парк", гр. Дортмунд (Германия) Зрители: 61 322
90+5′

КРАЙ НА МАЧА!

Германия - Дания 2:0 в осминафинал от Евро 2024

Датски тоВАР падна от плещите на Германия! Гръмотевични Хавертц и Мусиала пратиха Маншафта на 1/4-финал!

Селекцията на Нагелсман чака Испания или Грузия в следващия етап на турнира

90+2′

ОТМЕНЕН ГОЛ! До края на срещата Германия отбеляза и трети гол, но той бе отменен поради засада на влезлия като резерва Флориан Виртц.

87′

Валдемар Антон ще поиграе няколко минути, а излизащият е Сане.

Снимка 672269

Източник: GettyImages

81′

Йонас Винд ще поведе атаката на Дания, а срещата приключва за Хойлунд.

Снимка 672270

Източник: GettyImages

81′

Андреас Кристенсен ще бъде жертван в името на офанзивните действия. Влиза Бруун Ларсен.

81′

Имащият жълт картон Ба бива заменен от Кристиансен.

80′

Хенрикс ще се появи на терена, а напускащият е Давид Раум.

Снимка 672274

Източник: GettyImages

80′

Флориан Виртц ще доиграе срещата, заменяйки автора на втория гол Мусиала.

72′

Йоаким Андерсен получава официално предупреждение.

Снимка 672262

Източник: GettyImages

69′

Норгаард ще се появи на терена, а напускащият е Дилейни.

69′

Юсуф Поулсен влиза на терена, а замененият е Сков Олсен.

Снимка 672263

Източник: GettyImages

68′

ГООЛ ЗА ГЕРМАНИЯ! 2:0! МУСИАЛА! Бундестимът все пак постигна голямата си цел и бързо достигна до удвояването на резултата. Домакините на турнира вече се виждаха сред най-добрите осем, след като Джамал Мусиала се разписа за 2:0. Отбраната на Дания действа неадекватно при дълга топка от Шлотербек, която доведе до неразбирателство между Андерсен и Шмайхел. От това се възползва №10 на германците, който сам срещу датския капитан елегантно наказа с изстрел по земя.

Снимка 672273

Източник: GettyImages

65′

Никлас Фюлкруг ще се появи на мястото на Роберт Андрих.

Снимка 672271

Източник: GettyImages

64′

Илкай Гюндоган приключва участието си в мача, а на негово място ще видим Емре Джан.

63′
Снимка 672260

Източник: GettyImages

61′

Йоаким Маеле също вижда жълтия цвят на картона.

60′

ХАВЕРТЦ! Динамичният развой на събитията в Дортмунд продължи и в 60-ата минута, когато Хавертц можеше да доближи още по-близо германците до четвъртфинал. Звездата на Арсенал отигра подаване по такъв начин, че веднага елиминира двама от датчаните. Останал сам срещу Шмайхел обаче, той реши да завършва технично и копването му премина покрай далечната греда.

58′

Александър Ба получава първия жълт картон в мача.

53′

ГООЛ ЗА ГЕРМАНИЯ! 1:0! КАЙ ХАВЕРТЦ! Това обаче не бе всичко от ВАР, тъй като 60 секунди по-късно системата за видеоарбитраж отново влезе в употреба. Този път за ситуация от другата страна на игрището, където центриране на Раум беше намерило ръката на героя от предходния момент - Йоаким Андерсен. Чрез специалната технология в официалната топка на Евро 2024 стана ясно, че лек допир между нея и пръстите му все пак има, за да може Майкъл Оливър да посочи дузпата. С отговорната задача се нагърби Кай Хавертц, който преодоля Шмайхел за 1:0.

Снимка 672261

Източник: GettyImages

48′

ВАР ОТМЕНИ ГОЛ ЗА ДАНИЯ! Цялата германска нация преживя сериозен стрес тест, след като видя как Дания повежда в резултата с настъпването 48-ата минута. "Червеният динамит" стигна до центриране в наказателното поле, при което се случи невероятно меле. В неговия епицентър се оказа Йоаким Андерсен, който действа най-съобразително и моментално насочи в мрежата на Нойер. Радостта му обаче не продължи дълго, тъй като Майкъл Оливър беше повикан от ВАР, за да му се подскаже, че секунди преди своя голов изстрел, бранителят е бил в положение на засада.

46′
Снимка 672259

Източник: GettyImages

45′

ИГРАТА СЕ ПОДНОВЯВА!

45′

ПОЧИВКА!

44′

ХОЙЛУНД! Маншафтът беше хванат на брутална контраатака в 44-ата минута, когато загуба на кълбото в центъра на терена позволи на Ериксен моментално да продължи за Дилейни. Халфът пусна пас в перспектива за Хойлунд, като голаджията се нуждаеше от още малко бързина, за да преодолее излезлия в перфектния миг непробиваем Мануел Нойер.

43′
Снимка 672258

Източник: GettyImages

42′

ХОЙЛУНД! Нико Шлотербек можеше да вкара Германия в огромна беля в 42-ата минута, когато загуби топката от Хойлунд в невралгична зона. Нападателят на Манчестър Юнайтед веднага използва възможността, за да отправи удар, който се спря във външната част на мрежата.

39′

ШМАЙХЕЛ! След около 20 минути, през които двата тима бяха прибрани в своите съблекални, осминафиналът от Евро 2024 беше подновен. А неговият рестарт можеше да донесе и гол в мрежата на Дания. Кай Хавертц беше захранен със страхотно центриране, но ударът му с глава бе отразен по блестящ начин от Шмайхел.

38′

МАЧЪТ СЕ ПОДНОВЯВА!

37′
Снимка 672267

Източник: GettyImages

Снимка 672265

Източник: GettyImages

36′

МАЧЪТ Е ПРЕКРАТЕН! Малко преди сигнала за почивка, над Дортмунд се изви страшна гръмотевична буря, която принуди главния съдия Майкъл Оливър временно да прибере двата тима в съблекалнята.

30′

С наближаването на 30-ата минута вече можеше да се каже, че натискът на германците приключи. "Червения динамит" заигра по-смело в предни позиции и получи чудесен фаул на границата на наказателното поле. С неговото изпълнение се нагърби Кристиан Ериксен, който обаче пропиля страхотната възможност с шут в стената.

Снимка 672257

Източник: GettyImages

20′

Дания загатна за това, че ще дебне опонента си на контраатака. Това си пролича в 20-ата минута, когато Ериксен пое контрол над една дълга топка и направи всичко необходимо, за да стреля към Нойер. Антонио Рюдигер използва точния момент, за да блокира удара със своето тяло.

14′
Снимка 672256

Източник: GettyImages

11′

НЯМА СПИРКА! Класическият домакински натиск на германците нямаше изгледи да спре, като за няколко секунди Шмайхел трябваше да увеличава бройката си на спасявания. Първо след чудесно волен на Кай Хавертц, а след получения корнер и след стрелба с глава от Роберт Андрих.

8′

И ПАК ШЛОТЕРБЕК! В началните акорди на срещата датчаните явно не знаеха как се спира Шлотербек при статични ситуации, тъй като отново той беше допуснат да стреля с глава и пак съдбата на скандинавците зависеше от действията на техния вратар.

5′

КИМИХ! Случилото се само амбицира допълнително селекцията на Нагелсман, която бързо си изработи ново положение в петата минута. Йошуа Кимих шутира от средна дистанция и принуди Шмайхел да прави акробатично спасяване с една ръка.

Снимка 672255

Източник: GettyImages

3′

ОТМЕНЕН ГОЛ НА ШЛОТЕРБЕК! Кратка радост на "Сигнал-Идуна Парк" имаше в 180-ата секунда, когато Германия за миг си помисли, че вече води в резултата. Нико Шлотербек скочи най-високо при центриране от корнер и с глава насочи в мрежата на Шмайхел. Докато започваше да празнува своя гол, бранителят разбра, че реферът Майкъл Оливър е сигнализирал за фаул в атака, който бе направен именно от защитника на Борусия (Дортмунд) на клубно ниво.

2′

С леко променената си тактическа постройка, отборът на Германия се опита да бъде агресивен още от първата минута на мача. Едно от новите имена в състава - Давид Раум, направи опасен пробив по крилото, който завърши с остро подаване, пресечено от Вестергоор.

1′

НАЧАЛО НА МАЧА!

Снимка 672254

Източник: GettyImages

Състав
1 Мануел Нойер 1 Каспер Шмайхел – капитан
3. Давид Раум 2. Йоаким Андерсен
15. Нико Шлотербек 6. Андреас Кристенсен
2. Антонио Рюдигер 3. Яник Вестергор
6. Йошуа Кимих 5. Йоаким Меле
8. Тони Кроос 18. Александър Ба
23. Роберт Андрих 8. Томас Дилейни
21. Илкай Гюндоган – капитан 23. Пиер-Емил Хойберг
10. Джамал Мусиала 9. Расмус Хойлунд
7. Кай Хавертц 10. Кристиан Ериксен
19. Лерой Сане 11. Андреас Сков Олсен
Треньор
Юлиан Нагелсман Каспер Хюлманд
Резерви
12. Оливер Бауман 16. Мадс Хермансен
22. Марк-Андре тер Стеген 22. Фредерик Рьонов
18. Максимилиан Мителщад 4. Симон Кяер
5. Паскал Гросс 7. Матиас Йенсен
9. Никлас Фюлкруг 8. Томас Дилейни
11. Крис Фюрих 12. Каспер Долберг
13. Томас Мюлер 13. Матиас Занка Йоргенсен
14. Максимилиан Байер 14. Микел Дамсгаард
16. Валдермар Антон 15. Кристиан Норгаард
20. Бенямин Хенрикс 17. Виктор Кристиансен
24. Робин Кох 20. Юсуф Поулсен
25. Емре Джан 24. Андерс Дрейер
26. Денис Ундав 25. Расмус Кристенсен
17. Флориан Виртц 26. Якоб Бруун Ларсен
19. Йонас Винд

Отборът на Германия се представя добре от началото на Европейското първенство, като завърши на първо място в група "А". Бундестимът дава надежди своите фенове за нещо голямо, но тепърва започва най-важната част от шампионата. Първото по-сериозно предизвикателства за състава воден от Юлиан Нагелсман е Дания на осминафиналите.

Нагелсман: Лекарите направиха всичко възможно, за да възстановят Рюдигер

Нагелсман: Лекарите направиха всичко възможно, за да възстановят Рюдигер

Наставникът сподели, че той може да играе утре, ако всичко е наред

Бундестимът стартира блестящо с голяма победа над Шотландия, но след това малко забави темпото. Последва успех над Унгария и равенство срещу Швейцария, което дойде след късен гол на резервата Никлас Фюлкруг. Дания показа, че е труден за побеждаване отбор, но тимът все още няма победа на Европейското. Скандинавците преодоляха групата след три равенства - срещу Словения, Англия и Сърбия.

На селекционера ще му се наложи да прави промени, тъй като централният защитник Йонатан Та е наказан. Очаква се на негово място да играе Нико Шлотербек. Антонио Рюдигер също имаше проблеми, но участва във вчерашната тренировка на тима и най-вероятно ще е на линия за двубоя. Възможно е като титуляр да излезе Никлас Фюлкруг на мястото на Кай Хавертц. Нападателят на Борусия (Дортмунд) има два гола от началото на първенството.

Дания ще бъде без Мортен Юлманд, който е наказан. Очаква се той да бъде заменен в състава от Томас Дилейни. Голяма въпросителна има около участието на Кристиан Ериксен. Халфът пропусна вчерашната тренировка поради стомашни проблеми. Евентуално негово отсъствие ще е тежък удар за тима, особено на фона на силната му игра от началото на турнира.

Най-важният мач, в който двата отбора са играли един срещу друг датира от преди 22 години. През 1992 г. датчаните отново са аутсайдери, но на финала на Европейското побеждават с 2:0 Германия и печелят трофея. От тогава двата отбора са играли осем пъти помежду си, като Бундестимът има 3 победи и 2 загуби, а три пъти мачът е завършвал наравно.

Нагелсман за Дания: Те са добре организиран отбор, Хюлманд е брилянтен треньор

Нагелсман за Дания: Те са добре организиран отбор, Хюлманд е брилянтен треньор

Немският наставник очаква с интерес осминафиналния сблъсък