Пълният със звезди тим на Сърбия отпадна безславно от Евро 2024. Западните ни съседи се нуждаеха от задължителен триумф над Дания, но стигнаха едва до разочароващото 0:0, което ги закотви на последното място в група С.

Далеч по-щастливи от развоя на събитията остават опонентите им, които чрез множество сметко продължават напред, макар и със скромния си актив от само три точки. Стигна се до любопитния факт, че "червения динамит" имаше равни показатели с третия Словения - директни мачове, голове и картон, като така всичко се реши от по-доброто ранкиране на датчаните в европейските квалификации. Първото място в групата пък остана за Англия с 5 точки.

Англия и Словения завършиха 0:0

Безлична Англия се пребори за първото място в група "С"

Ето подробности

Така Дания ще трябва да се стяга, тъй като в събота Расмус Хойлунд и компания ще имат тежък осминафинал с домакина на Евро 2024 - Германия.

Снимка 671537

Източник: GettyImages

Началните минути на "Алианц Арена" не бяха нещо, което заслужаваше да бъде описвано със завъртяни епитети. Дания методично пое контрол над събитията на терена, докато сърбите все още се нагаждаха към новата си формация и липсата в атака на ключови имена като Душан Тадич и Душан Влахович.

Дания достигна до първата голова възможност в мача, която се откри пред Александър Ба в 15-ата минута. Футболистът на Бенфика получи центриране от фланга на Маеле, който отигра с глава и стреля опасно близо до вратата на Райкович. Скандинавците имаха и претенции за дузпа, тъй като според тях Ба беше паднал в наказателното поле след неправомерни действия на Андрия Живкович.

Стражът на Сърбия - Предраг Райкович демонстрира отличен рефлекс в 19-ата минута, когато отрази далечен изстрел на Кристиан Ериксен. Кълбото летеше към долния му десен ъгъл, но навременната му реакция остави двете нули на светлинното табло.

Снимка 671536

Източник: GettyImages

Интересна случка имаше в 24-ата минута, когато главният съдия отмени гол на Йонас Винд за 1:0. Тази ситуация просто нямаше как да се превърне в реалност, защото още при центрирането от корнер, кълбото за кратко премина отвъд аутлинията. Също така, Винд игра непозволено срещу Райкович, само за да си издейства по-добра позиция в малкото вратарско поле.

Расмус Хойлунд напомни за присъствието си на терена, след като получи малко повече пространство в наказателното поле на Сърбия в 32-ата минута и веднага стреля, но Предраг Райкович отново се прояви с най-добрата възможна реакция.

Дания - Сърбия 0:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Дания - Сърбия 0:0 (Развой на срещата по минути)

Малко футбол на "Алианц Арена"

Дания стартира далеч по-раздвижено втората част, като включването на Андреас Сков Олсен донесе онази доза нестандартност, която толкова липсваше на "червения динамит" през първите 45 минута. Та, звездата на Брюж можеше да отбележи малко след подновяването на играта, когато негов индивидуален пробив завърши с опасен шут, отбил се в корнер от тялото на Миленкович.

Снимка 671558

Източник: GettyImages

Бутилки с вода, бира и кока-кола, полетяха към страничния съдия от Франция, след като в 54-ата минута той вдигна флага за засада след попадение за Сърбия. До него се стигна, след като Митрович стреля слабо от почти нулев ъгъл, но Йоаким Андерсен реагира леко неадекватно, забивайки си куриозен автогол. Тази негова издънка обаче бе заличена от официалната статистика, тъй като ВАР обяви, че Митрогол и Лука Йович са били в положение на засада още при изострянето на сръбските офанзивни действия.

Снажните датчани най-сетне имаха възможност да сторят нещо от статично положение в 65-ата минута. Тогава Вестергоор скочи над всички при корнер, но насочването му с глава попадна в обсега на Райкович.

Сърбия все още нямаше точен удар към вратата на Каспер Шмайхел, а в 80-ата минута напрежението леко бе повдигнато от Митрович, който от трудна позиция прати кълбото в близост до далечната греда.

Западните ни съседи дочакаха своя шанс в 92-ата минута, когато Душан Тадич направи всичко по силите си, за да осигури добра позиция за стрелба на Сергей Милинкович-Савич. Халфът стреля прекалено слабо от дъгата на наказателното поле и топката се превърна в лесна за спасяване от Шмайхел.

Снимка 671557

Източник: GettyImages

Така получилото се нулево равенство имаше противоположно въздействие върху двата лагера. Ремито остави Сърбия на последното място в група С, докато Дания финишира втора и заедно с Англия и Словения продължава към осминафиналите.

Нидерландия - Австрия 2:3 в мач от група "D" на Евро 2024

Австрия нокаутира Нидерландия в голов спектакъл и триумфира в група "D", "лалетата" останаха трети

Страхотен мач на "Олимпиащадион"