Испания доминира над Грузия в осминафинален мач на Европейското първенство по футбол, спечелвайки с убедителния резултат 4:1.

Грузия поведе рано с автогол на Робин Льо Норман в 18-ата минута, но Испания изравни само 21 минути по-късно чрез Родри.

Снимка 672356

Източник: startphoto.bg

Фабиан Руис изведе испанците напред в резултата в 51-вата минута, а Нико Уилямс и Дани Олмо добавиха по един гол в 74-тата и 84-тата минута, за да оформят крайното 4:1.

Испания показа класа и се класира за четвъртфиналите, където ще се изправи срещу Германия. Грузия може да се гордее с доброто си представяне на Евро 2024, но не успя да се справи с голямото предизвикателство днес.

Испания - Грузия 4:1
на живо

Испания - Грузия 4:1

Срещата започва в 22:00 часа

Испанците очаквано обградиха грузинската врата още в първите минути, а в 5-ата се стигна и до първия точен удар към тяхната врата. Дани Карвахал центрира остро по земя отдясно, а Педри насочи топката към вратата, но Мамардашвили внимаваше и спаси.

В 11-та минута Дани Карвахал насочи топката опасно с глава след корнер, но Мамардашвили отново беше безапелационен на голлинията си.

Грузия издебна своя шанс в 18-ата минута и наказа испанците след светкавична контраатака, която беше подхваната от Микаутадзе, който подаде към Какабадзе на дясното крило, а грузинецът центрира остро в наказателното поле, където Льо Норман прати топката с гърди в собствената си врата.

Снимка 672351

Източник: startphoto.bg

Испанците продължиха да бъдат по-активният отбор на терена, но това не водеше до нищо повече, освен до няколко точни удара от дистанция, които Мамардашвили отново отрази.

Снимка 672349

Източник: startphoto.bg

Пет минути преди почивката Испания успя да изравни резултата. Първо Нико Уилямс стреля опасно, а Мамардашвили спаси. Атаката обаче продължи и секунди по-късно топката попадна в Родри, който нанесе техничен удар от границата на наказателното поле и опъна мрежата на Грузия. При гола останаха съмнения за засада на Алваро Мората, който беше в нередовна позиция и се намираше на пътя на топката, но реферите прецениха, че капитанът на Испания не е оказал влияние на положението.

Снимка 672353

Източник: startphoto.bg

В 49-ата минута грузинците пропуснаха отличен шанс да излязат напред в резултата. Педри загуби топката пред наказателното поле на Грузия, а момчетата на Вили Саньол отново светкавично изнезоха топката до центъра на терена, а там Кварацхелия нанесе опасен прехвърлящ удар, но кълбото мина покрай гредата.

Секунди след пропуска на Кварадона, Испания успя да излезе напред в резултата. Ламин Ямал центрира великолепно от десния фланг, а Фабиан Руис с глава остави Мамардашвили безпомощен.

Снимка 672358

Източник: startphoto.bg

В 63-та минута Грузия допусна грешка в защитата си, а Ламин Ямал получи възможност да обстрелва вратата на Мамардашвили, но топката премина на сантиметри от лявата греда.

Четвърт час преди края Испания стигна до трети гол. Фабиан Руис даде невероятен пас към Нико Уилямс от дъгата пред собственото си поле, а младият испанец пое топката отлично в центъра на терена, напредна с нея, финтира играч на Грузия и прониза Мамардашвили за 3:1.

Снимка 672362

Източник: startphoto.bg

Седем минути преди последния съдийски сигнал Дани Олмо опъна мрежата на Грузия за четвърти път. Той получи топката около дъгата пред наказателното поле и с перфектен удар с левачката оформи крайното 4:1.