Единственият българин, който е участвал на полуфинал за КЕШ и като футболист, и като треньор - Аспарух Никодимов, коментира назначението на новия червен наставник Томислав Стипич.

Легендата призова пред колегите от "Тема Спорт" за подкрепа към хърватския специалист и изрази надежда, че той ще получи нужната свобода за работа, за да може след това сам да носи отговорност за постигнатите резултати.

Официално: Томислав Стипич е новият старши-треньор на ЦСКА

Официално: ЦСКА обяви новия треньор

Договорът му е за 1+1 година

Г-н Никодимов, как оценявате назначението на Томислав Стипич? Може би феновете очакваха някое по-голямо име да поеме ЦСКА...

- Те трябва да кажат дали са останали очаровани или разочаровани от тази новина. Аз не мога да изразя мнение, защото на практика не знам нищо за този треньор.

Единствено се запознах с отборите, които е водил, но нямам конкретна информация за работата му там. Тепърва ще се запознаваме с неговите маниери. Може би са прави феновете в критиките, че треньорът не е печелил титла досега. Но, от друга страна, всичко се случва. Аз когато поех ЦСКА, бях много по-млад от него и нямах никакъв опит. Никой не може от сега да каже дали този ход ще е успешен. Най-важното е в ЦСКА да са си направили сметката. Силно се надявам, че е така.

Кои са факторите, за които един клуб трябва да си направи сметката при избора на старши треньор?

- Най-важно е да имаш информация от първа ръка за него. Някой, който познава работата на треньора, виждал е тренировките му, знае поведението му под напрежение. И този някой трябва да е специалист. Ако ЦСКА е получил такива данни от някой, който си разбира от работата, ще съм спокоен за това назначение.

Лошото е, че в съвременния футбол има все повече мениджъри, които работят с различни клиенти и постоянно гледат да си ги пробутват наляво и надясно. И е лесно някой път да се подхлъзнеш, без да имаш задълбочена информация за конкретния специалист. Особено когато си притиснат от времето. И крайният резултат е кръгла нула. Аз се интересувам и кой точно е направил този избор.

Защото нали се случи смяна на собствеността? А още никой не е излязъл с името си да каже: "Вече аз давам парите за ЦСКА". Нали, който плаща, той поръчва музиката. В момента в ЦСКА не е публично известно кой поръчва музиката и съответно кой е направил избора за този треньор.

Големите промени, които ще настъпят в състава на ЦСКА, в плюс или минус са за Стипич. От една страна, той получава възможност да изгради свой отбор по собствена концепция, но, от друга, е сериозно притиснат от времето?

- Със сигурност няма да му е лесно. Трябва да има някаква предварителна подготовка, набелязани футболисти, защото в противен случай не виждам как ще се случат нещата в срок за новото първенство. И, естествено, е важно да се изпълнят обещанията, че треньорът ще има роля в селекцията. А не както беше досега - да се бъркат в работата на треньора и после, като няма резултати, да кажат, че за нищо не става. Навремето аз като си правех селекцията, и често ме питаха:

"Този за какво ти е, онзи за какво ти е?". Но аз познавах футболистите, които привличах, бях запознат с качествата им и знаех, че ще ми свършат работа. И наистина впоследствие бяха много полезни.

Това е тънкото в селекцията - да вземеш футболисти, които ще паснат на цялостната концепция на треньора. Дано като са си го избрали, да му имат доверие и да му дават шанс да се изявява. А дали ще има резултат, няма как да знаем. Редно е да получи картбланш и подкрепа от феновете и след това да носи отговорност за собствената си работа.

ЦСКА със силно послание към Стипич: Направи ни горди!

ЦСКА със силно послание към Стипич: Направи ни горди!

"Армейците" се обърнаха към новия треньор