Германският национален отбор по футбол е вторият четвъртфиналист в тазгодишното издание на Евро 2024. Домакините на турнира имаха изключително предизвикателство в първия етап от директните елиминации, но все пак пратиха у дома коравия тим на Дания след 2:0 пред 62 000 души на "Сингал Идуна Парк" в Дортмунд. Попаденията за селекцията на Юлиан Нагелсман паднаха в началото на втората част, бидейки дело на Кай Хавертц от дузпа и Джамал Мусиала.

Развоят на събитията можеше да бъде и различен, ако веднага след паузата намеса на ВАР доведе до отмяната на гол за гостите, дело на Андерсен. Буквално в следващата атака, реферът Майкъл Оливър отново използва системата, но този път с цел да отсъди наказателен удар за немците...

Снимка 672255

Източник: GettyImages

Осминафиналът ще се запомни със страховитата гръмотевична буря, която се разви в 36-ата минута на първата част. Тя принуди двубоят да бъде прекратен за около половин час. На четвъртфиналите германците ще играят с триумфиралия от двойката Испания - Грузия.

Германия - Дания 2:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Германия - Дания 2:0 (Развой на срещата по минути)

Мач с много събития на "Сигнал Идуна Парк"

С леко променената си тактическа постройка, отборът на Германия се опита да бъде агресивен още от първата минута на мача. Едно от новите имена в състава - Давид Раум, направи опасен пробив по крилото, който завърши с остро подаване, пресечено от Вестергоор.

Кратка радост на "Сигнал-Идуна Парк" имаше в 180-ата секунда, когато Германия за миг си помисли, че вече води в резултата. Нико Шлотербек скочи най-високо при центриране от корнер и с глава насочи в мрежата на Шмайхел. Докато започваше да празнува своя гол, бранителят разбра, че реферът Майкъл Оливър е сигнализирал за фаул в атака, който бе направен именно от защитника на Борусия (Дортмунд) на клубно ниво.

Снимка 672256

Източник: GettyImages

Случилото се само амбицира допълнително селекцията на Нагелсман, която бързо си изработи ново положение в петата минута. Йошуа Кимих шутира от средна дистанция и принуди Шмайхел да прави акробатично спасяване с една ръка.

В началните акорди на срещата датчаните явно не знаеха как се спира Шлотербек при статични ситуации, тъй като отново той беше допуснат да стреля с глава и пак съдбата на скандинавците зависеше от действията на техния вратар.

Класическият домакински натиск на германците нямаше изгледи да спре, като за няколко секунди Шмайхел трябваше да увеличава бройката си на спасявания. Първо след чудесно волен на Кай Хавертц, а след получения корнер и след стрелба с глава от Роберт Андрих.

Снимка 672258

Източник: GettyImages

Дания загатна за това, че ще дебне опонента си на контраатака. Това си пролича в 20-ата минута, когато Ериксен пое контрол над една дълга топка и направи всичко необходимо, за да стреля към Нойер. Антонио Рюдигер използва точния момент, за да блокира удара със своето тяло.

Малко преди сигнала за почивка, над Дортмунд се изви страшна гръмотевична буря, която принуди главния съдия Майкъл Оливър временно да прекрати мача.

Снимка 672265

Източник: GettyImages

След около 20 минути, през които двата тима бяха прибрани в своите съблекални, осминафиналът от Евро 2024 беше подновен. А неговият рестарт можеше да донесе и гол в мрежата на Дания. Кай Хавертц беше захранен със страхотно центриране, но ударът му с глава бе отразен по блестящ начин от Шмайхел.

Снимка 672266

Източник: GettyImages

Нико Шлотербек можеше да вкара Германия в огромна беля в 42-ата минута, когато загуби топката от Хойлунд в невралгична зона. Нападателят на Манчестър Юнайтед веднага използва възможността, за да отправи удар, който се спря във външната част на мрежата.

Маншафтът беше хванат на брутална контраатака в 44-ата минута, когато загуба на кълбото в центъра на терена позволи на Ериксен моментално да продължи за Дилейни. Халфът пусна пас в перспектива за Хойлунд, като голаджията се нуждаеше от още малко бързина, за да преодолее излезлия в перфектния миг непробиваем Мануел Нойер.

Снимка 672263

Източник: GettyImages

Цялата германска нация преживя сериозен стрес тест, след като видя как Дания повежда в резултата с идването на 48-ата минута. "Червеният динамит" стигна до центриране в наказателното поле, при което се случи невероятно меле. В неговия епицентър се оказа Йоаким Андерсен, който действа най-съобразително и моментално насочи в мрежата на Нойер. Радостта му обаче не продължи дълго, тъй като Майкъл Оливър беше повикан от ВАР, за да му се подскаже, че секунди преди своя голов изстрел, бранителят е бил в положение на засада.

Снимка 672271

Източник: GettyImages

Това обаче не бе всичко от ВАР, тъй като 60 секунди по-късно системата за видеоарбитраж отново влезе в употреба. Този път за ситуация от другата страна на игрището, където центриране на Раум беше намерило ръката на героя от предходния момент - Йоаким Андерсен. Чрез специалната технология в официалната топка на Евро 2024 стана ясно, че лек допир между нея и пръстите му все пак има, за да може Майкъл Оливър да посочи дузпата. С отговорната задача се нагърби Кай Хавертц, който преодоля Шмайхел за 1:0.

Динамичният развой на събитията в Дортмунд продължи и в 60-ата минута, когато Хавертц можеше да доближи още по-близо германците до четвъртфинал. Звездата на Арсенал отигра подаване по такъв начин, че веднага елиминира двама от датчаните. Останал сам срещу Шмайхел обаче, той реши да завършва технично и копването му премина покрай далечната греда.

Снимка 672262

Източник: GettyImages

Бундестимът все пак постигна голямата си цел и бързо достигна до удвояването на резултата. Домакините на турнира вече се виждаха сред най-добрите осем, след като Джамал Мусиала се разписа за 2:0. Отбраната на Дания действа неадекватно при дълга топка от Шлотербек, която доведе до неразбирателство между Андерсен и Шмайхел. От това се възползва №10 на германците, който сам срещу датския капитан елегантно наказа с изстрел по земя.

Снимка 672273

Източник: GettyImages

До края на срещата Германия отбеляза и трети гол, но той бе отменен поради засада на влезлия като резерва Флориан Виртц. Кай Хавертц пък се размина с втори гол, пропускайки сам срещу Шмайхел в четвъртата минута от добавеното време.

Швейцария победи Италия с 2:0

Храбра Швейцария прониза бездушна Италия и е на четвъртфинал на Евро 2024

Ето подробности