Грузия изигра страхотен мач срещу отбора на Португалия в последен двубой от група "F" на Евро 2024. Момчетата на Вили Саньол победиха големия фаворит с 2:0 в Гелзенкирхен и по този начин се класираха за 1/8-финалите на турнира като един от най-добрите 3-ти отбори със своите 4 точки.

Още във втората минута Кварацхелия изведе грузинците напред в резултата, а в 58-ата Микаутадзе удвои аванаса след точно изпълнена дузпа.

Въпреки загубата, Португалия остава на първо място в групата и ще играе срещу Словения на осминафиналите. В другия мач от група "F" Турция победи Чехия с 2:1, което означава, че Турция се класира напред като втори в групата и ще се изправи срещу Австрия, а Грузия ще има за съперник в 1/8-финалите Испания.

Грузия - Португалия 2:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Грузия - Португалия 2:0 (Развой на срещата по минути)

Мачът ще се играе на "ФЕЛТИНС-Арена" в Гелзенкирхен, от 22:00 часа

Резултатът в Гелзенкирхен беше открит още във 2-рата минута. Грузинците откраднаха топката в средата на терена, а Микаудатдзе изведе със страхотен пас Кварацхелия по лявото крило. Звездата на Грузия навлезе в наказателното поле и с кинжален удар с левачката препарира стража на Португалия.

Снимка 671792

Източник: Gettyimages

Целият стадион притаи дъх в 16-а минута на двубоя, когато Роналдо застана зад топката за изпълнение на пряк свободен удар. Португалската супер звезда нанесе истинска бомба към Мамардашвили, ала стражът на Грузия все пак успя да боксира в корнер. Радарите показаха, че ударът на Роналдо е бил със скорост от 130 км/ч.

Снимка 671794

Източник: Gettyimages

В средата на първото полувреме Жоао Палиня опита късмета си с удар от около 25 метра, но топката беше в обсега на Мамардашвили и той спокойно улови.

В 28-ата минута топката беше центрирана в полето на Грузия, а Роналдо беше очевидно задържан за фланелката. Топката все пак достигна до Консейсао, който стреля опасно, но оплете кълбото от външната страна на мрежата. Кристиано Роналдо искаше дузпа за задържането, но това доведе само до жълт картон за капитана на "мореплавателите".

Снимка 671805

Източник: Gettyimages

Десетина минути преди почивката Кварацхелия получи нов шанс да обстрелва вратата на Португалия, но го направи от твърде малък ъгъл и топката премина покрай дясната греда.

Снимка 671801

Източник: Gettyimages

Две минути след паузата Португалия изпълни корнер, след който топката достигна до Роналдо, а капитанът на "мореплавателите" успя да нанесе удар, но след рикошет в тялото на грузински защитник, кълбото кацна върху мрежата на вратата.

Снимка 671804

Източник: Gettyimages

Малко след пропуска на Роналдо, такъв направи и Кварацхелия на отсрещната врата. Той получи топката около точката на дузпата, но не успя да намери добре топката и опасността се размина.

В 55-а минута Антонио Силва извърши нарушение срещу Отар Китеишвили в наказателното поле, а реферът първоначално отсъди, че няма дузпа. Той обаче беше привикан от колегите във ВАР и промени решението си, посочвайки бялата точка. Жорж Микаутадзе застана зад топката и технично я прати в долния десен ъгъл за 2:0.

Снимка 671811

Източник: Gettyimages

В продължението на мача Португалия можеше да вкара почетен гол, но Мамардашвили отчая "мореплавателите" и двубоят приключи при резултат 2:0.