Германският национален отбор по футбол постигна втора поредна победа на Евро 2024. Домакинът на континенталната надпревара този път зарадва нацията с триумф 2:0 над коравия тим на Унгария. Селекцията на Юлиан Нагелсман имаше кризисни мигове срещу "маджарите", но попадения на Джамал Мусиала и Илкай Гюндоган донесоха безценния успех на "Мерцедес-Бенц Арена" в Щутгарт. По този начин "маншафтът" си гарантира продължаване към осминафиналите, което бе само стартовата цел за един от фаворитите за спечелването на трофея.

Германия - Унгария 2:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Германия - Унгария 2:0 (Развой на срещата по минути)

Решителни голове на Мусиала и Гюндоган

Силен двубой под рамката срещу унгарците изигра Мануел Нойер, блеснал с няколко добри спасявания. Гостите намалиха до критичния минимум надеждите си за излизане от група "А", а футболната им съдба можеше да бъде идея по-различна, ако в края на първата част попадение на Салай не бе отменено поради видима засада.

Снимка 670378

Източник: GettyImages

Двубоят на "Мерцедес-Бенц Арена" можеше да стартира по сензационен начин. Гостите от Унгария получиха неочакван подарък от защитата на Германия, която не прецени добре опасността от включването на Роланд Салай. Крилото бе на крачка от това да отправи головия изстрел, но Мануел Нойер внимаваше и решително изби с крак.

Това обаче не бе всичко от "маджарите", които продължиха да натискат здраво фаворита. Селекцията на Марко Роси имаше нов добър шанс в шестата минута, когато отбита топка достигна до Бендегус Бола, който вече бе настроил головия си мерник, ала за негово нещастие кълбото се отклони в Андрих и излезе единствено в корнер.

Снимка 670387

Източник: GettyImages

Германия сътвори първото си чисто голово положение с настъпването на 11-ата минута. Кай Хавертц демонстрира непримиримост и се пребори с Вили Орбан за една наглед невъзможна топка. След това за нападателя на Арсенал се откри възможност за стрелба от малък ъгъл, която Гулаши отрази по блестящ начин с една ръка. При изпълнението на корнер Андрих пробва да обере точките с фантастично воле, което намери единствено тялото на унгарски опонент.

Унгария правеше изключително добро впечатление с постройката си, като гостите бяха готови във всеки един момент да прелеят от защита в нападение, и обратното. Това видимо притесняваше германците, които, за да бъдат максимално подсигурени спрямо бързите Бола и Салай, не натискаха до краен предел педала на газта в техните офанзивни акции.

Снимка 670396

Източник: GettyImages

Постепенно Германия намери верния ритъм на своето представяне и голът във вратата на Унгария падна в 21-ата минута. Селекцията на Марко Роси отново имаше трудности при немска атака през центъра, която позволи на капитана Гюндоган да изскочи от втора позиция. Вили Орбан се опита да спре звездата на Манчестър Сити и наглед да имаше физическото предимство, той не успя да отнеме кълбото на №21. От това се подлъга и стражът Гулаши, който бе матиран от последвалото подаване на Илкай към Мусиала. Голямата звезда на "маншафта" имаше за преодоляване няколко унгарски тела, искащи да спрат неговия шут, но в крайна сметка всичко завърши с точен изстрел в мрежата.

Снимка 670399

Източник: GettyImages

Унгария можеше да отговори моментално на предизвикателството в 24-ата минута. Тогава обаче за пореден път си пролича голямата класа на Мануел Нойер. Стражът отрази много труден фаул на вражеския капитан, след което спаси с крак и опита за добавка на Вара, което се прие с такива възгласи от трибуните, равняващи се по децибели на тези при гола, малко по-рано, на Мусиала.

В Щутгарт нямаше как да не приемат с огромна емоция всеки един пробив на тяхното местно момче - Джамал Мусиала. В 37-ата "Бамби", какъвто е прякорът му, навлезе с много класа в наказателното поле на Унгария, прокарвайки топката между краката на опонент. Липсваше му обаче завършващият удар.

Германците можеха да се оттеглят на почивката с далеч по-комфортен аванс. В 43-ата минута Кимих намери Мусиала, който не се забави и стреля от границата на наказателното поле. Топката намери външната страна на мрежата, като дори създаде зрителна илюзия за част от феновете, че резултатът вече е удвоен.

Снимка 670397

Източник: GettyImages

Унгарците можеха да имат последната дума за тази част, ако в 44-ата радостта им бързо не бе потушена от сигнала за засада. Това се случи след центриране на Собослай, което бе продължено с глава от Орбан. Нойер се намеси, а отбитата топка бе довкарана от Салай. Системата ВАР доказа обаче, че още при самото центриране двама от "маджарите" са били зад немската отбрана. Това не се хареса на гостуващата агитка, която започна да скандира "УЕФА, мафия!".

Второто полувреме стартира с проучвателен футбол и от двата тима. Германците не бързаха да търсят решаващия втори гол, а по-скоро с едно око следяха това, на което унгарците евентуално изглеждат способни, за да променят развоя на събитията.

Снимка 670393

Източник: GettyImages

Любимецът Тони Кроос можеше да отбележи за Бундестима в 53-ата. Халфът се бе позиционирал на границата на наказателното поле и отправи подсечен изстрел, принудил Гулаши да се намесва с една ръка.

Феновете на Германия заглъхнаха в 59-ата минута, когато остър пробив на Салай по левия фланг завърши с безупречно центриране към Варга. Джонатан Та остана под топката и всичко вече зависеше от насочването с глава на №19. Той обаче прати коженото кълбо над горната греда.

Домакините кротко дочакаха своя момент, когато да нанесат съкрушителен удар по унгарците. В 66-ата минута Максимилиан Мителщад се включи фундаментално в атака на Бундестима и завърши соловите си действия с пас около точката на дузпата, където опазването на Гюндоган пак се превърна в невъзможна мисия за гостите. Така за капитана остана лесното и с елегантно насочване покачи до 2:0.

Снимка 670388

Източник: GettyImages

Вече с доста паднал гард, унгарците набързо можеха да допуснат и нов гол, но Гулаши отрази с вещина много опасен изстрел на резервата Сане.

Снимка 670394

Източник: GettyImages

До края на срещата темпото на игра спадна, а Юлиан Нагелсман използва времето, за да замени част от своите основни футболисти. 

Германия можеше да си усложни доста последните минути, ако в 89-ата минута Йошуа Кимих не бе изчистил решително топката от голлинията. До този драматичен миг се стигна, след като Мануел Нойер загуби въздушно единоборство с Адам, а Салай беше на позиция за голова добавка

В последния кръг от мачовете в група "А", германците играят с Швейцария във Франкфурт. Унгария ще опита да прибави нещо към нулевия си актив срещу Шотландия.

ИВАЙЛО ДИМИТРОВ, Специален пратеник на ТОПСПОРТ на ЕВРО 2024, гр. Щутгарт (Германия)

Хърватия и Албания направиха изключително зрелищен двубой, завършил 2:2

Хърватия и Албания направиха изключително зрелищен двубой, завършил 2:2

Мачът бе с непредвидим край до последната секунда