Продажбите на Samsung в Европа се изстреляха и южнокорейския производител отново държи пазарен дял от над 40 процента на Стария континент, показват данните на анализаторската Canalys за второто тримесечие на годината.

Благодарение на новите модели от А-серията, която се оказа изключително популярна, както и на проблемите около Huawei, Samsung е продала 18,3 милиона устройства, ръст от 20%.

Четирите най-продавани модела от серията - А10, А20е, А40 и А50 - отговарят за повече продажби, отколкото който и да е било друг производител като цяло. Общо, те носят 12 милиона продажби.

Снимка 438397
За първи път в телефон: Samsung показа 108MP камера

За първи път в телефон: Samsung показа 108MP камера

Сензорът е разработен заедно с Xiaomi

В същото време продажбите на Huawei се сриват с 16 процента до 8,5 милиона. През май, в средата на тримесечието, САЩ наложи тежка забрана на китайската компания, която създаде опасения за бъдещето ѝ. Новините отблъснаха потребителите от моделите на Huawei заради опасност от спиране на обновленията на операционната система Android, въпреки успокоенията, че настоящите модели запазват поддръжка.

Сериозен спад отчита и Apple. Продажбите на iPhone падат с цели 17 процента до 6,4 милиона. Xiaomi от друга страна расте значително - 48 процента до 4,3 милиона. В топ 5 влиза и HMD Global, които продават модели под марката Nokia. Продажбите намаляват с 18 процента до 1,2 милиона.

На графиката са показани най-продаваните модели през трите месеца.

Снимка 438398
Apple намери живот и след iPhone

Apple намери живот и след iPhone

За първи път от 2012 г. приходите от продажби на телефона са по-малко от 50% от общите