Испания победи драматично Русия с 3:2 гейма (25:18, 20:25, 24:26, 30:28, 16:14) във финала на Европейското първенство по волейбол при мъжете в Русия.

Домакините не успяха да триумфират дори след като получиха очакваната съдийска помощ във втория и в третия гейм. Тогава атаки в аут на руснаците бяха признати за точки. В първия гейм испанците демонстрираха отлична игра на блокада и в защита, дръпнаха след първата техничска пауза със 17:11 точки и не изпуснаха водачеството до края на частта. Родригес от "фуриите" се отличи с перфектни изяви в нападение за крайното 25:18.

Във втората част испанците отново играха много добре, но устремът им беше спрян от съдиите, които подариха четири точки на Русия. В крайна сметка домакините се възползваха от това и затвориха гейма с 25:20. В третия гейм пък при 24:21 в полза на Испания, на сервис за Русия застана Алексей Остапенко, който с много мощен начален удар доведе резултата до 26:24.

Четвъртата част пък беше равностойна. Двата отбора постоянно излизаха напред в резултата с една или две точки, но веднага след това бяха застигани от противника. Испанците изпуснаха три геймбола преди да затворят частта с 30:28.

В тайбрека "гостите" играха много освободено и натрупаха преднина от 5:2. Двата отбора пък смениха своите полета при 8:4 в полза на "ла фурия". Най-голямата преднина в гейма беше 10:5 в полза на Испания. Въпреки това руснаците успяха да се доберат до 14:14, но две поредни точки осигури испанския триумф в Москва - 16:14 и 3:2 гейма.

Гийермо Фаласка се отличи с 30 точки при триумфа на Испания, а либерото на "ла фурия" Луис Хосе Лобато бе в основата на успеха за своите.

Ето разпределението и на индивидуалните призове на първенството:

Най-добър играч: Семьон Полтавски (Русия)
Най-добър реализатор: Иван Милкович (Сърбия)
Най-добър нападател: Юрий Березко (Русия)
Най-добър блокировач: Луис Хосе Молто (Испания)
Най-добър изпълнител на сервис: Семьон Полтавски (Русия)
Най-добър разпределител: Вадим Хамутских (Русия)
Най-добро либеро: Алексей Вербов (Русия)