Програмата на ЦСКА в Лига Европа не е добра, а просто идеална. По-добро разположение на мачовете във времето едва ли биха могли да измислят и най-верните почитатели на червените. Ако бъдат постигнати така желаните и задължителни домакински победи срещу Клуж и Йънг Бойс, то червената общност спокойно би могла да разчита, при едно логично стечение на фабулата в група А, че Рома ще пристигне за последния мач с експериментален състав. В това отношение големите европейски клубове нямат сантименти и предпочитат да съхранят от пътувания и контузии основните си играчи, изпращайки често дълбоки резерви. Особено в Източна Европа, особено на Балканите и особено в непредвидима обстановка като сегашната покрай вируса.

Опитът показва, че успех в прекия сблъсък в дебютния мач срещу директен съперник по правило предвещава добро бъдеще. Срещу тима от северната съседка тази вечер ЦСКА трябва да излезе за победа на всяка цена. Евентуални три точки ще отворят отлични перспективи, като все пак не бива да се бърза да се говори за излизане от групата, защото при специфичните условия в момента баналната фраза "мач за мач" е напълно актуална, тъй като не се знае какво ще поднесе утре съдбата. Има достатъчно примери в Европа за заразени и карантинирани отбори.

Първият мач е с цената не само на три точки, а и с цената на перспективата пред ЦСКА за тази фаза от турнира. Пред "Тема Спорт" преди дни бившият футболист на армейците Флорентин Петре оцени шансовете в българо-румънската двойка като 60:40 в полза на ЧФР. Някогашната звезда на Динамо Букурещ предложи тази опция не само от патриотизъм, но и като точна, професионална оценка за съотношението на силите. Тимът на ЧФР има макар и не голямо, но предимство пред ЦСКА и на теория, и на практика. На теория, защото все пак Клуж е неколкократен първенец на Румъния в последните години, а шампионатът отвъд Дунав е безспорно по-силен от нашия. Също така те имаха и силни изяви в груповата фаза на ШЛ през изминалото десетилетие. Освен това тимът, воден от прочутия Дан Петреску, има респектиращи резултати при гостуванията си. Клуж е значително по обигран в сравнение с армейците, тъй като има ядро от 5-6 човека, които играят заедно от няколко години. Специално след жребия наблюдавах два мача на ЧФР в първенството и в тях се видя потвърждение на думите на Петре, че става дума за един добре балансиран, много опитен, зрял и коварен състав, който без да има блясък, е съставен от "изпечени занаятчии" - футболисти на средно ниво, които обаче гарантират постоянно представяне и добри резултати.

Клуж има няколко играчи над 30-те - чужденците Винисус и Камора плюс румънецът Деак са около 35-годишни, но те са ключовите изпълнители заедно с още няколко по-млади състезатели, но при всички положения ЧФР има значително по-избистрена физиономия, отколкото ЦСКА в момента. Първо, че железничарите играят в сравнително постоянен състав от доста време и второ, че разполагат с няколко състезатели на добро средноевропейско равнище.

Козовете на ЦСКА се видяха в двата фундаментални мача срещу БАТЕ и Базел. Ако армейците повторят силните си минути срещу беларусите на "Армията" и срещу швейцарците на "Санкт Якоб парк", то шансовете на тима за излизане от групата стават сериозни. Защото продукцията от последните 25 минути край река Рейн би изстреляла червените в съвсем различна евроорбита не само срещу Клуж, но и срещу Йънг Бойс, та дори и Рома.

Шансовете на ЦСКА са налице. И Клуж, и Йънг Бойс могат да бъдат победени, ако ЦСКА се доближи до високите си исторически стандарти в Европа и играчите успеят да разкрият потенциала си, който не е никак малък.

По казуса с пропуските на Али Соу - не бива да се забравя, че той спаси армейците от най-кошмарния им европровал с победния си гол срещу Сирените от Малта, вкара и на БАТЕ. Той е играч с отлични атлетични данни, но не е резонен реализатор. Ако беше голаджия, щеше да е поне във Франкфурт или Севиля.

Соу е футболист, който може да направи чудеса пред вратата и в положителен, и в отрицателен план. Както днес пропуска, така утре може да избухне. Трудно е да бъде променен на 26 години, така че остава надеждата, че рулетката на съдбата ще изведе най-доброто от него в следващите мачове. Явно в ранното му футболно образование някъде има пропуск в концентрацията пред гола и насочването на удара. Във всичко останало Соу е отличен.

Не би трябвало да има пряка връзка между колебанията на ЦСКА в първенството и предстоящия тази вечер мач в Лига Европа. И в миналото преди големи европобеди са се случвали провали на вътрешния фронт. Двете сюжетни линии вървят успоредно, но не винаги се пресичат. Колебливата изява с Берое няма да попречи на ЦСКА срещу Клуж. Като пример - червените направиха един от най-силните си мачове в най-новата си история в Базел именно след горчиво поражение на "Лаута". На европейската сцена ЦСКА си е ЦСКА и днес за пореден път трябва да го докаже.

Бербатов: Очаквам ЦСКА да победи, Соу е отличен футболист!

Бербатов: Очаквам ЦСКА да победи, Соу е отличен футболист!

"Антов също е класен"