През изминалия баскетболен сезон французинът със сръбски корени Александър Гаврилович изигра 30 срещи в Националната баскетболна лига с екипа на БК "Балкан" и остави на сметката си средни показатели от 9.4 точки и 7.1 борби.

В турнира на ФИБА Къп 28-годишният състезател има 11 мача, в които балансът му е 13.5 точки и 8.4 борби.

И сега вероятно се питате защо ви занимавам с тези показатели. Да, цифрите не са нищо особено. Отпечатъкът, който оставя баскетболистът, е на дясната му ръка, където с големи букви е изписано БАЛКАН.

Снимка 452924

Източник: Инстаграм

Преди да си замине за Франция, Гаврилович татуира името на отбора си, с който спечели шампионската титла. В социалните мрежи баскетболистът публикува снимка под която написа: "Не можех да си тръгна без сувенир".

Този негов жест развълнува истински феновете на играта с оранжевата топка в Ботевград. Досега никой не беше правил подобно нещо и едва ли някой ще го повтори.

Снимка 452925

Източник: Инстаграм

Баскетболистите са онези играчи, които всяка година се устремяват към нова държава, нов град и нов отбор. Те рядко се връщат там, където веднъж са били, особено когато става дума за чужденец. И в този случай нещата не бяха по-различни. След края на сезона стана ясно, че Алекс ще продължи кариерата си в Беларус, където ще облече екипа на Цмоки Минск.

На 13 ноември новият му отбор гостуваше на Левски Лукойл в столичната зала "Универсиада" в мач от турнира за ФИБА Къп.

№31 стъпи отново на български терен и сякаш бе у дома си. Тези 40 минути на паркета бяха по-специални за Алекс. Зад гърба му имаше мощна подкрепа. Част от агитката на Балкан пристигна в залата, за да зарадва своя любимец и да го мотивира да се раздаде на терена.

Снимка 452926

Източник: Инстаграм

Отборът на Цмоки Минск отстъпи на Левски Лукойл съв 64:75, но въпреки това в тима на губещите имаше един безусловен победител. Александър Гаврилович бе спечелил онова, което много други спортисти не успяват с години - обичта на феновете.

Самият той споделя, че в Ботевград е прекарал най-добрият период от живота си и би се радвал един ден отново да се върне.

Едно е сигурно, където и да играе по света, за него винаги ще има запазено място в сърцата на балканци, а надписът на ръката му ще му напомня за това.

Снимка 452928

Източник: LAP.bg