Властите в Брюксел решиха да усилят мерките за безопасност преди предстоящите по-късно днес мачове Белгия - Хърватия и Мароко - Канада от група "F" на световното първенство по футбол в Катар, заяви говорителката на полицията Илс ван де Кеере.

Победи на Белгия и Мароко ще класират и двата отбора за следващата фаза на световното първенство, като поне един от тях със сигурност ще продължи напред, тъй като Канада вече няма и теоретични шансове за едно от първите две места в групата.

Властите в белгийската столица не искат обаче да се повтарят безредиците от неделя, когато Мароко победи с 2:0 Белгия и това доведе до ексцесии по улиците на административната столица на Обединена Европа. По официални данни в Беглия живеят между 400 и 500 хиляди мароканци, като само в Брюксел те са между 50 и 100 хиляди. При сблъсъците в неделя между представителите на африканската страна и полицията се наложи използването на водни оръдия, а много сгради и автомобили в центъра на Брюксел пострадаха. Един белгийски журналист пък бе уцелен в лицето от сигнална ракета.

Преди днешните мачове Мароко и Хърватия водят в класирането на група "F" с по четири точки, следвани от Белгия с три и Канада без актив.

Десетки хулигани вилняха из Брюксел след загубата на Белгия от Мароко на Световното първенство

Десетки хулигани вилняха из Брюксел след загубата на Белгия от Мароко на Световното първенство

Безредици в Брюксел