Капитанът на Лудогорец даде обширно и интересно интервю пред БНТ. ТОПСПОРТ го публиква без редакции.

Светльо, вече близо повече от три седмици Лудогорец и останалите тимове не са играли мачове в първенството. Доста дълъг период, в който не се готвите пълноценно, заради пандемията от коронавирус. Как ще ви се отрази това?

- На всички спортисти се отразява по еднакъв начин. Няма как. Ние спортистите сме като всички други хора, които страдаме от този вирус, тази изолация, за съжаление. Трябва да стиснем зъби и да появим разбиране, защото никой не го е искал това да се случи.

Повишава ли се опасността от повече контузии при евентуално подновяване на шампионата?

- Има опасения от този характер, ако трябва да съм честен. Колкото и вкъщи да опитваме да импровизираме, да ходим на места, но не е същото. В момента не тренираме отборно, не тренираме с топка и със сигурност ще има период от време, който ще ни бъде необходим да направим една мини подготовка, може би. Това ще бъде нужно, защото опасността от контузии ще бъде висока.

Много спортисти и хора в световен мащаб се заразиха с COVID-19. Има ли страх у теб относно болестта, която доведе до извънредно положение в България и редица европейски страни, както и спиране на всички спортни дейности?

- Всеки нормален човек има опасения за близките си, аз не правя изключение. Повече се притеснявам за семейството си, отколкото за мен самия. Но това е световна пандемия, която за съжаление се случи. Смятам, че правителството и мерките, които се взимат са правилни, колкото и да са неприятни за всички, но трябва да стиснем зъби и да покажем, че заедно можем да излезем от този много тежък период.

Реално ли е шампионатът на България да бъде подновен в средата на май или по-късно?

- Не съм аз човекът, който ще каже кога може да се поднови шампионата, дори мисля, че и хората от футболния съюз не са. Държавата ще има преценка по този въпрос. Не е приятно това, което се случва. Нарушеният ни ритъм и подготовка със сигурност ще даде отражение. Смятам, че ние сме най-добрият отбор и когато и да играем и при каквито и да било условия ще го покажем. Ситуацията в момента обаче е много деликатна и трябва да се внимава с всякакви решения.

Може ли да кажем, че по-разумната мярка е шампионатите да бъдат прекратени?

- Това е един от възможните сценарий. Лично за мен това не е приятно, защото никой футболист не иска да печели по този начин и всеки иска да заслужи желаната купа и титла до последния мач. Но първо трябва да проследим какво ще се случи с този вирус, дали ще бъде овладян в нормален период, тъй като ако не се  справим ще бъде наистина сложно за взимането на решения.

Имате аванс от 9 точки на върха в елита, а и сте с мач по-малко. Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев анонсира вариант, в който първенството да бъде прекратено, а Лудогорец да бъде определен за шампион. Как гледаш на вариант да станете шампиони без игра? Заслужихте ли си титлата?

- До момента сме абсолютно категорично най-добрият отбор в България и превъзхождаме всички тимове по всеки един показател, ако сме реалисти. За нас футболистите на Лудогорец не е сладко да постигнем и да спечелим титлата по този начин. Искаме да изиграем всичките мачове. Абсолютно убедени сме, че след изиграването на тези 12 срещи, които остават, пак ще бъдем на първо място. Но нищо не зависи от футболните хора. Това е истината. Преди да сме футболисти сме хора и най-важно е всички да бъдат здрави.

Предвид ситуацията с коронавируса, би ли играл Светослав Дяков, ако има риск за неговото здраве и впоследствие това на неговите близки?

- Ако има риск за здравето на неговите близки, Светослав Дяков със сигурност не би излязал на терена. Ако има риск за мен, не се притеснявам, аз съм достатъчно смел и отговорен човек. Надявам се да няма по-сериозни последици.

Споделят ли твоите колеги в отбора подобна теза, а и дори от играчите, с които поддържаш връзка от други тимове?

- Да, мисля, че да. Всички сме на едно мнение по въпроса. Няма какво да го коментираме в този момент. Обединени сме около това, че човешкото трябва да надделее.

Минава ли спорта на втори план?

- За съжаление минава на доста заден план, дори не е и на втори. Най-важното сега е друго и всички се стремим към това. Надявам се час по-скоро да свърши и да се върнем към нормалния ритъм, за да може всеки да изпълнява обичайните си задължения без проблеми. Бих призовал и всичко хора да спазват мерките, за да отмине по-бързо този труден момент, защото държавата и икономиката ни ще страда.

Много от големите клубове в Европа, сред които Ювентус и Барселона намалиха възнагражденията на своите играчи. Този пример бе последван и от българските клубове в опит за справяне с финансовите последици от коронавируса. Ще има ли подобно нещо и в Лудогорец?

- Да, проведохме разговори с част от ръководството, обсъдихме го и в съблекалнята. Футболистите на Лудогорец преди всичко са добри, възпитани и интелигентни хора, разбираме ситуацията. Да, вероятно ще има редукция на нашите заплати, но това най-важното и не върху това трябва да се акцентира. Дай Боже всичко да се оправи по-бързо.

Светослав Дяков: Трудно е, но ще излезем от тази ситуация

Светослав Дяков: Трудно е, но ще излезем от тази ситуация

"В момента съм в едно градче до Благоевград"