Бившият треньор на Левски Стойчо Стоев даде интервю пред "Тема Спорт". 60-годишният специалист коментира горещите теми около сините. Той сподели мнението си за представянето на тима през есента и как ще изглежда отборът втория полусезон. Стоев говори за селекцията и дали подготовката на столичани ще е провалена след отказа да се играят контролите с руските отбори в Дубай.

Г-н Стоев, къде виждате Левски през пролетта? Как ще изглеждат сините втория полусезон?

- Може да разсъждаваме върху всякакви вероятности. Нормално е, когато Левски е завършил на шесто място след есенния полусезон, да иска да се представя много по-добре и да се класира за евротурнирите, след като отпадна и от турнира за Купата на България. Тази шеста позиция е незадоволителна за сините и ще се опитат през пролетта да се представят много по-добре, защото публиката го заслужава. Феновете не спряха да ги подкрепят морално и финансово.

Сините привлякоха до момента три нови попълнения в лицето на Рикардиньо, Кристиан Димитров и Асен Чандъров. Какво очаквате от тях?

- Върху Рикардиньо нямаме все още преки и задълбочени наблюдения. За неговото представяне ще съдим от официалните мачове. Кристиан Димитров през последните години игра в чужбина и също ни липсваше повече информация за неговото представяне, но го познаваме от престоя му в Ботев Пловдив, и може да кажем, че притежава голям потенциал. За Асен Чандъров дано вторият му престой на "Герена" да е по-удачен от първия. Видяхме, че халфът и нападателят вече вкараха първите си попадения, което е добър атестат. Ще видим, щом сините са преценили, че тези трима футболисти ще им свършат работа, дано да се окажат прави.

Доколко ще липсва Георги Миланов на Левски?

- Беше основна фигура в отбора. Със сигурност ще липсва, но по някакъв начин трябва да се компенсира отсъствието му. Георги Миланов беше много полезен на Левски и сега трябва да се намери играч, който да го замести подобаващо.

Много голяма полемика се завъртя около контролите с руски отбори и Левски взе решение да не играе срещу обявените вече съперници от тази страна. Какво е мнението ви по тази тема?

- За мен не трябва да се намесва политиката със спорта. В Левски са преценили да не се внася допълнително напрежение и са взели това решение. Според мен и руските отбори не се намират в най-доброто си състояние, след като ги изключиха от международните турнири. Ситуацията не е добра, но личното ми мнение е, че спортът и политиката не трябва да влизат в един коловоз. Това са две различни понятия. Постоянно гледаме по телевизията, че спортът обединява и призовава за мир между хората. От тази гледна точка трябва да се вгледаме, но ръководителите си преценяват.

От треньорска гледна точка подготовката може ли са се смята за провалена, след като отборът ти няма да се изправи срещу най-силните съперници в контролите?

- Решение е на спортно-техническото ръководство да проведе подготовката в Дубай. Предполагам, че са изходили от ситуацията, че в Турция обикновено в последните години януарският период е много дъждовен и са искали да избягат от тази обстановка. Да имат нормални тренировки и мачове. Сега положението с руските отбори ги е поставило в патова ситуация, но това е техен избор. Разбира се, подготовката няма да е провалена, ако се свърши заплануваната работа.

Какво съумя да промени Станимир Стоилов след завръщането си в Левски? Докога го виждате начело на сините?

- Не мога да гадая докога го виждам в Левски (смее се). Във футбола ситуациите се менят много бързо. Както си горе, изведнъж си долу. Всичко зависи от представянето на отбора. Когато тимът играе добре и печели, треньорът е непоклатим. Всеки знае, че това място е много ветровито. Не се знае в кой момент ръководството ще прецени, че има нужда от нов човек на поста. Но ситуацията, специално за Мъри Стоилов, не е такава. Непоклатим е. Много е важно, че и феновете са плътно зад него. Дано отборът се представи по-добре през пролетта спрямо завършека на есенния полусезон.

Какви грешки допусна Левски през първия полусезон?

- Грешки винаги се допускат. Не искам да навлизам в подробности. Сигурен съм, че спортно-техническото ръководството ги е анализирал подробно. Ще вземат точните решения, за да може през пролетта да се излезе от трудната ситуация, в която попадна отборът през първия дял от шампионата. Вярвам, че Левски ще стабилизира резултатите си.

Как виждате битката за титлата през пролетта между ЦСКА и Лудогорец? Имат ли сили червените да свалят разградчани от върха?

- ЦСКА и Лудогорец са с изравнени сили. Двата отбора са с минимална разлика точково - с една водят армейците, но не бих казал, че това се отнася до възможностите. Това предполага първенството да е още по-интересно през пролетта. Трудно можем да преценим докога интригата ще се запази, но тази точкова разлика говори, че шампионатът ще бъде много оспорван. Нямам представа дали ЦСКА ще успее тази година да се пребори с Лудогорец. Червените бяха в същата позиция и в предишни години, но през пролетния полусезон постепенно изоставаха от разградчани. Дали ще съумеят това първенство най-накрая да постигнат целта си, можем само да гадаем.

В дъното на класирането също се очертава да е много интересно...

- И там интригата ще бъде сериозна. До момента замесените отбори в тази битка правят необходимите селекции и ще изглеждат по различен начин през пролетта. Със сигурност на всеки един ще му се иска да забрави първия полусезон и да се изкачва нагоре в класирането. Знаем, че през зимата е трудно да се привлекат класни играчи, но всички отбори се опитват в тази насока да променят наличния си състав, за да изглеждат по-добре. Според мен ще се види още през първите няколко кръга кой каква работа е свършил.

Има ли сили Локомотив София да надгради през пролетта?

- Локомотив се представи силно срещу силните през есента. Дано да продължи така и през втория дял от сезона.

Има ли изявен фаворит от Втора лига за промоция в елита през пролетта?

- Фаворит не бих казал, че има на сто процента. И във Втора лига се заформя интересно съперничество за влизане в елита. Там също ще се види в първите официални мачове до каква степен са готови отборите, които изявяват претенции за място в Първа лига и дали ще съумеят да го постигнат. Още по-важното е перспективата след това. Влизането в елита не трябва да е самоцел, а да е подсигурено всичко и отборите, които се класират, да имат трайно присъствие в по-горното ниво.