Бившият футболист на Левски Владимир Гаджев даде интервю пред "Тема Спорт", в което коментира представянето на отбора от началото на пролетта, продажбата на основни футболисти и селекцията. Той говори още за работата на треньора Николай Костов и сподели очакванията си за предстоящия двубой с Хебър.

Владо, Левски стартира втория полусезон с две победи над Пирин и Арда. Какво ти направи впечатление в тези двубои?

- Вижда се, че отборът е много добре подготвен физически и тактически, макар че се раздели с някои от основните си футболисти. Със сигурност двубоят с Арда бе по-добрият от двата, защото условията, които предоставя стадион "Георги Аспарухов", са отлични. Левски действаше много динамично и показа сили. Добро начало на пролетта и дано така да продължи.

Правилно ли се стигна до трансферите на основни играчи, както спомена, и до каква степен ще липсват на Левски?

- Винаги когато дадени футболисти са правили разликата в повечето мачове, неминуемо ще липсват, но в крайна сметка клубът е преценил, че може и трябва да се раздели с тях. Всички знаем какво е финансовото състояние на Левски. Трудно може да се изплащат дълговете, а в същото време да се гради много силен отбор и да се запазят основните играчи. За мен клубът постъпи правилно с продажбите им, тъй като това ще спомогне за изчистване на една част от задълженията. Вече работата на спортно-техническия щаб е да намери адекватни заместници на трансферираните, които да се впишат в тима, и да не си личи липсата на напусналите.

От тези трансфери може да се възползват футболистите, които получиха по-малко игрово време през есента като Марин Петков и Патрик-Габриел Галчев. Двамата ли правят най-силно впечатление от началото на полусезона?

- Марин го познавам още от ранна детска възраст, когато бе в школата. Бях убеден, че рано или късно той ще започне да играе много силно. Да се превърне във фактор за Левски и се надявам солидните му изяви да продължат. Предполагам, че и назначаването на Краси Петров, който бе негов треньор в юношеските формации, ще му помогне още повече да се отпусне и да покаже най-доброто от себе си, защото смятам, че има огромен потенциал. Трябва да продължат да работят както Марин, така и Патрик-Габриел Галчев. На последния му се отвори възможност да се утвърди в първия тим след продажбата на Петрис. Във всяка тренировка и мач трябва да са на най-високо ниво. Със сигурност ще имат и колебливи изяви, но е необходимо да се настроят да се представят силно, за да растат и помагат на отбора, и естествено, да търсят някакво развитие навън.

Левски се подсили с четирима нови, като за момента Хоакин Фернандес и Патрик Мислович са загадка. Как ти се видя представянето на Карлос Охене и Фабио Лима в първите мачове?

- Карлос го познавам достатъчно добре. Играхме заедно в Берое. При престоя му в Хебър също се виждахме и сме си говорили. Изключително добро попадение за Левски. Със сигурност ще помогне на отбора при отсъствието на Анди Краев. Футболист, който няма нужда от адаптация и да му се обяснява в кой клуб е дошъл. Това бе най-доброто решение на сините и от финансова гледна точка. За мен успешен трансфер. За другите футболисти тепърва ще се запознаваме с качествата им. Да, Лима прави впечатление, че е скоростен футболист с добър ляв крак, но е твърде рано, за да се правят крайни оценки.

Спомена името на Андриан Краев. Какво е мнението ти за случващото се с него?

- Имах един период в Левски, когато бях отстранен от отбора, но слава Богу само за една седмица. Случаят с Анди е много по-различен и е ясно, че до края на сезона, ако не премине в друг клуб, почти сигурно няма да играе. За мен това не е добре, защото той е много добър футболист, който със сигурност щеше да помогне на отбора да продължи със силните си изяви. Клубът е този, който взима крайните решения, и са преценили, че ще постъпят по този начин. Не знам детайли и подробности как са преминали преговорите между двете страни за новия договор. Но когато имаш в състава си футболист, на когото плащаш заплата всеки месец, най-нормалното нещо е да го използваш дотогава, докато му е контрактът.

Николай Костов промени тактическата постройка на тима от началото на годината. Започва ли да си личи почеркът на треньора?

- Стилът на Николай Костов е доста атрактивен и същевременно много труден за нашите стандарти, за футбола, който практикуваме в България. Първенството ни е странно и сложно от гледна точка на подобен стил предвид условията. Терените, знаем, че не са в най-доброто си състояние и това допълнително затруднява Левски да играе този футбол, който Николай Костов иска. За мен почеркът му си личи. Вижда се, че отборът работи много в тази посока. Естествено винаги има какво да се подобрява, някои дребни детайли, които могат да се изгладят и нещата да се случват още по-качествено. Но смятам, че от началото на полусезона отборът се справя много добре. Това е хубавото, че треньорът си има стил и философия на игра, които налага от самото начало. В един момент с правилните футболисти това ще доведе до успех.

За Левски предстои гостуване на Хебър. Какви са очакванията ти от двубоя в Пазарджик?

- В Хебър все още има сътресения и за момента нещата не са много ясни в клуба. На 5 март ще има Общо събрание и тогава ще се решава как ще се продължи, каква ще е конфигурацията и кои хора ще го ръководят. Има много неизвестни. Трудна е ситуацията, но това по никакъв начин не трябва да влияе на Левски, защото Любослав Пенев е треньор на Хебър. Изключителен професионалист със силен екип. Отборът разполага с нелоши футболисти, макар че и те бяха напуснати от много основни играчи през зимата. Но Пенев и щабът му отново направиха добър отбор и сътресенията към момента не им влияят много. Така че мачът със сигурност няма да бъде никак лек и Левски трябва да подходи максимално отговорно и мобилизирано, ако иска да спечели. Неотдавна на същия този стадион сините отпаднаха за купата след много слабо представяне и силно такова на Хебър.

Къде виждаш двата отбора в края на сезона?

- Силно се надявам Левски да успее да спечели квота за евротурнирите, но всичко зависи от тима. Имат шансовете това да се случи. Жалко, че това може да стане само през първенството. Купата вече не е в картите на сините. Отборът отпадна, но има достатъчно мачове до края на сезона, за да се спечели виза за международната сцена. Трябва да продължат да държат ниво и да няма отпускане. Колкото до Хебър, ако Любослав Пенев остане начело до края на кампанията, тъй като знаем, че във футбола нещата много бързо се променят, съм убеден на 100 процента, че отборът ще запази мястото си в елита.