Бившият футболист на Левски Воин Войнов даде интервю пред "Тема Спорт", в което сподели очакванията си за представянето на тима през втория полусезон. Славният играч на сините коментира привличането на Фабио Лима, продажбата на Роналдо и отказа на Андриан Краев и Жереми Петрис да подновят договорите си с клуба. Той посочи и кой ще бъде водещата фигура за столичани през пролетта.

Г-н Войнов, Левски стартира зимната си подготовка. Ще успеят ли сините да заличат лошото впечатление, което показаха в края на есента?

- Очаквам Левски да се стабилизира през пролетта. В последните мачове от първия полусезон тимът показа непостоянство, за което акцентира и Николай Костов. Всички се надяваме сините да направят добра подготовка и да влязат максимално нахъсани в двубоите. Треньорът е преценил, че е по-добре отборът да изиграе повече контроли в Турция, за което го подкрепям. За мен това означава, че Левски най-вече ще бъде по-добре подготвен игрово. Предполагам, че селекцията ще бъде малка и в тези контроли новите по-лесно ще се приспособят към отбора.

Сините вече привлякоха първия нов футболист. Какви са очакванията ви към Фабио Лима?

- Чувам добри отзиви за него. Дано успее да помогне на Левски. През есента сините нямаха два силни фланга. Единият, на който действаха Цунами и Велтон, бе водещият, докато десният с Роналдо и Петрис остана длъжник. Надявам се конкуренцията да се увеличи с привличането на Лима и отборът да изглежда по-добре в атака. Предимството му е, че е на 27 години и е натрупал достатъчно опит, докато Роналдо бе по-млад. Идва от Серия Б на Бразилия, която също е качествена лига. Да, няма така да се каже добро минало, след като е играл преди това за по-слаби отбори, но се надявам да бъде от полза за сините. Лошото е, че на Левски ще липсват двама основни футболисти през пролетта, но не се притеснявам, защото щом не желаят да останат на "Герена", е по-правилно да бъдат продадени. Насила не бива да се държат.

Визирате Андриан Краев и Жереми Петрис?

- Да, за тях говоря. Двамата се бяха утвърдили и направиха добра есен, но щом преценяват така, това е тяхно право, и не желаят да останат в Левски, най-правилното е да бъдат продадени.

Правилно ли се стигна до продажбата на Роналдо?

- Естествено, че това беше правилен ход. Роналдо имаше добри мачове, но и беше много неубедителен в други. Трябва да се знае, че клубът има нужда от финанси и такива най-лесно могат да се осигурят чрез продажбата на футболисти. Свежи пари, които ще помогнат за погасяването на дълговете. Дано Фабио Лима бъде по-качествен от Роналдо. Много добре знаем, че и най-силните отбори в света взимат нови попълнения във всеки трансферен прозорец.

По-голяма загуба ли ще бъде евентуална продажба на Хосе Кордоба?

- Няма незаменими футболисти. Кордоба се представи много добре през първия полусезон и заслужено получи похвали за играта си. Но, ако може да се продаде за добра сума, смятам, че е по-правилно да се стигне до изходящ трансфер. Да се вземат още пари, за да може клубът да си стъпи на краката и да има повече спокойствие на "Герена". Да се мисли само за представянето на отбора, а не за други неща.

Споделихте, че очаквате по-скромна селекция от страна на Левски. Къде виждате най-голяма необходимост от подсилване?

- Левски винаги е разчитал на силен централен нападател. Играч, който да води отбора в атака. През есента всички знаехме, че липсваше такъв човек. Рикардиньо не успя да влезе в обувките на типичния голаджия. Дано по-бързо да се възстанови Билал Бари. Преди контузията, която получи, загатна, че има голям потенциал. Сега започва отначало, дай Боже, да влезе във форма и мисля, че той може много да помогне във фаза атака.

Николай Костов взе няколко юноши на лагера в Турция. Ще може ли някой от тях да стане част от първия тим, както го направи Асен Митков от началото на сезона?

- Дано. Подкрепям напълно Николай Костов за решението му да вземе юноши на лагера. Винаги Левски е имал таланти и вече той ще прецени кога трябва да получат шанс. За мен школата е много важна. Тези момчета носят синята идея в сърцата си и смятам, че е добре да се внедряват повече млади играчи в първия отбор.

Отново ли Велтон ще бъде водещата фигура на сините през пролетта?

- Дай Боже, някой друг да се превърне в такава. Дано Велтон да бъде здрав и да се опази от контузии, защото се видя, че без него отборът е съвсем друг. Той показа, че може да поведе тима и да бъде основен коз в нападението.

Ще успее ли Левски да се бори за призовите места, след като виждате случващото се в ЦСКА 1948 и Локо Пловдив през зимата с продажбата на основните си играчи?

- Със сигурност няма да бъде лесно и ще трябва сините много да се потрудят. В тази битка много разчитам на 12-ия играч - публиката, защото Левски винаги е имал предимство, когато тя стои плътно зад отбора.