Българският национален отбор до 19 години победи с 2:0 домакините от Норвегия на стадион "Леслеби", в квалификационен мач за европейско първенство, информира сайтът kostadinov-football.com. По същото време Исландия се наложи с 1:0 над Израел.

Играещият за Борусия (Дортмунд) Михаил Александров откри резултата в 28-ата минута от дузпа, която беше отсъдена заради нарушение срещу Златков от Пирин. В 38-ата минута нападателят на Левски Исмаил Иса вкара втори гол, след като засече центриране на Зехиров.

От 40-ата минута домакините от Норвегия останаха с човек по-малко, след като Хьовебак беше изгонен с директен червен картон.

През втората част домакините се опитаха да упражнят натиск, но бяха спирани още в централния кръг и много рядко стигаха до зоната на централните ни защитници и вратаря Караджов, които демонстрираха самочувствие и сигурност.

Буквално в последните минути Иван Цачев, който влезе през втората част, можеше да направи резултата класически. Но вместо да опита изстрел, нападателят предпочете да потърси Бранимир Костадинов, който вече беше надиграл скандинавската защита, но вратарят на домакините засече паса.

При тази ситуация в групата, дори и равен резултат класира младите "лъвове" на финалите на Европейското първенство в Чехия през юли, поради по-добрата голова разлика. Исландия има разлика 4:2, докато българите са с 3:0. Битката за шампионата на континента е на 2 май от 19 часа, българско време на стадион "Раде", когато "трикольорите" излизат срещу исландците. Мачът между Норвегия и Израел е без значение за излъчване на победителя в групата.

В първата си евроквалификация "трикольорите" спечелиха с 1:0 срещу Израел. Попадението за така ценния успех по пътя към европейското в Чехия това лято вкара младата надежда на Литекс Момчил Цветанов в 13-ата минута.

"Доволен съм от играта и от резултата. Смятам, че се представихме добре, както и срещу Израел преди дни. Но нищо не бива да се говори преди да мине и последния мач", каза пред БТА селекционерът на българския национален отбор Михаил Мадански (вляво на малката снимка).

Ако нашите се класират на форума в Чехия, това ще бъде първото участие на европейско първенство на български юношески национален отбор от 1990-а година насам.

НОРВЕГИЯ – БЪЛГАРИЯ 0:2
0:1 М. Александров (27-д), 0:2 Иса (38)

НОРВЕГИЯ: Хансен, Мадсен, Нардвейт, Ховланд, Фло, Сингх (83-Бендиксен), Карлсен, Ларсен, Андерсен, Халили (86-Аас), Гулсвик

БЪЛГАРИЯ: Караджов (ЦСКА), Златков (Пирин), Узунов (ЦСКА), Макенджиев (Говарано, Ит), Т. Колев (Черно море), Д. Димов (Черно море), Зехиров (ЦСКА), М. Александров (Борусия Д, Гер), Р. Василев (Рединг, Анг), М. Цветанов (Литекс), Иса (Левски); резерви: Бр. Костадинов (Хартс, Шот), Манчев (Левски), Цачев (Левски)

Фредрикстад, „Леслеби” – 300 зрители
Съдия: Ричард Лисвелд (Хол)
Жълти картони: Фло, Халили (Н); Д. Димов, Т. Колев, Узунов (Б)
Червен картон: 40-Андерсен (Н)

Класиране, Група 3:
Място Отбор м п р з гр т
1. БЪЛГАРИЯ 2 2 0 0 3:0 6
2. Исландия 2 2 0 0 4:2 6
3. Израел 2 0 0 2 0:2 0
4. Норвегия 2 0 0 2 2:5 0