Португалия победи Чехия с 2:1 в първия мач и на двата отбора на Евро 2024. Големият герой в мача от група F стана Франсиско Консейсао, който се разписа във втората минута на продължението. Преди това Провод даде аванс на чехите (62'), а Хранац си отбеляза автогол за 1:1 малко след това.

Мачът беше исторически заедин исторически за Кристиано Роналдо и Пепе. Футболистът на Ал Насър дебютира на Евро 2004 и вече притежава три рекорда - по брой участия (6), по голове (14) и по мачове (25).

Защитникът Пепе пък се превърна в най-възрастния футболист с мач на еврофинали на 41 години и 113 дни. До момента рекордьор бе унгарският вратар Габор Кирай, който игра на 40 години и 86 дни при поражението от Белгия в осминафиналите на Евро 2016.

С победата европейските шампиони по футбол от 2016 се изравниха по точки с Турция на първото място в група F, след като по-рано днес южните съседи надвиха Грузия с 3:1.

Турция - Грузия в мач от Евро 2024

Турция сломи коравите грузинци и започна с победа участието си на Евро 2024

Великолепни голове донесоха успеха на южните ни съседи

С това португалците записаха пета поредна победа срещу чехите, които спечелиха единствената си победа в това съперничество през 1996, когато играха и финал в турнира.

Португалия - Чехия 2:1 (Развой на срещата по минути)
на живо

Португалия - Чехия 2:1 (Развой на срещата по минути)

Опонентът е повече от корав - Чехия

В 8-ата минута станахме свидетели на първата по-интересна ситуация пред една от двете врати. Рафа Леао напредна по левия фланг и центрира в наказателното, а там Кристиано Роналдо успя да нанесе удар с глава, но топката мина встрани от вратата.

Снимка 670181

Източник: Gettyimages

Натискът на Португалия се засилваше, а в средата на първото полувреме Бруно Фернандеш създаде няколко опасни ситуации пред вратата на чехите, но те все пак оцеляха.

Четвърт час преди почивката португалците създадоха най-чистото си положение до този момент. Магьосникът Бруно Фернандеш даде зашеметяващ извеждащ пас за 39-годишния Кристиано Роналдо, ала голямата звезда на Португалия пропиля шанса след намеса на стража на Чехия. Повторенията показаха, че може и да е имало засада при подаването към Роналдо, но страничният съдия остана безмълвен, така че сме длъжни да регистрираме този пропуск на голямата звезда на Ал Насър.

Снимка 670185

Източник: Gettyimages

Десет минути след подновяването на играта Рубени Диаш сервира топката в наказателното поле, Роналдо нанесе удар, но след рикошет в чешки защитник тя излезе в корнер. След ъгловия удар Жоао Кансело нанесе коварен удар, но Станек спаси.

Снимка 670194

Източник: Gettyimages

Португалците бяха наказани в 62-рата минута, когато, противно на случващото се на терена, чехите успяха да поведат в резултата с първото си сериозно голово положение. Това стана след страхотен удар на Провод от дъгата на наказателното поле, който остави вратаря на "мореплавателите" безпомощен.

Снимка 670197

Източник: Gettyimages

Отговорът не закъсня. Резултатът беше изравнен в 69-а минута, след като топката беше центрирана в накзателното поле на Чехия, а там Мендеш стреля с глава, но след намесата на вратаря кълбото се удари в крака на Хранац и влетя в собствената му врата за 1:1. Изключително нелеп автогол от защитника.

Снимка 670196

Източник: Gettyimages

Чехия имаше прекрасна възможност да измъкне победата в 81-вата минута, но изстрелът на Соучек от дъгата мина покрай лявата греда.

Пет минути преди края на мача португалците избухнаха в бурна радост, но тя се оказа за кратко. Топката беше центрирана в наказателното поле, а Роналдо стреля в гредата. Последва точна добавка от Диого Жота, но се оказа, че при подаването към Роналдо е имало засада.

Снимка 670195

Източник: Gettyimages

Така се стигна до продължението на мача, когато синът на португалската легенда Серджио Консейсао - Франсиско Консейсао, се възползва от грешка на Хранац секунди преди края. Отбелязалият си автогол защитник му заложи топката в близост до вратата на чехите след центриране и нападателят на Порто се разписа за крайното 2:1.

Португалия - Чехия 2:1

0:1 Лукаш Провод (62')

1:1 Робин Хранач (69'-автогол)

2:1 Франсиско Консейсао (90')

Португалия: Коща, Далот (63 - Инасио), Пепе, Диаш, Кансело, Бернардо, Фернандеш, Витиня, Мендеш, Леао (63 - Жота), Роналдо

Чехия: Станек, Холеш (90 - Хори), Хранач, Крейчи, Цоуфал, Шулц (79 - Шевчик), Соучек, Провод (79 - Барак), Дудера, Кухта (60 - Лингър), Шик (60 - Хитил)