Ива Георгиева притежава повече от 10 години опит в управлението на международни проекти. Тя е била ключов координатор за България в International Management Group, във връзка с изготвянето на "Master plan" за развитие на българския футбол и изграждане и управление на спортни съоръжения в България, както и главен координатор от страна на немската компания IFS, в подготовката на кандидатурата на България за провеждане на квалификационни мачове UEFA EURO 2020 в София. Тя е представител за България на Lagardere Sports (вече SportFive). По настоящем заема позицията - Управляващ директор на проекта за Изграждане и управление на нов футболен стадион на ЦСКА. Автор е на програма за развитие и финансиране на българския спорт.

Ето какво заяви тя специално за ТОПСПОРТ.

"Реализирането на проекта за изграждане на нов стадион на ЦСКА, чрез прилагане на модел, напълно отричащ настоящите неефективни модели на строителство и управление на спортни съоръжения, е значима стъпка напред не само за клуба, но и за целия български футбол.

Липсата на интерес за инвестиции в спорта, не е единствената причина за неефективното управление на качествени проекти, а по-скоро за отсъствието на качествени продукти, които биха повлияли върху нивото на спорта и интереса към инвестиции в България, но и косвено - върху икономиката на страната.

Ние разбираме и подкрепяме напълно обоснования и очакван интерес на широката общественост към проекта, за изграждане на нов стадион на ЦСКА, най-вече заради неговото местоположение, в паркова среда, поради което е изключително важно, случващото се в Борисовата градина да бъде съгласувано и достъпно, като информация и конструктивни предложения, до жителите на София.

ЦСКА ще има най-модерния стадион в България през 2025 година

ЦСКА ще има най-модерния стадион в България през 2025 година

Всичко, което правим и се случва на стадиона, няма да наруши цялостта на парка, съобщават от SPORTFIVE

Със стартирането на проекта, още преди година, темата "как да бъде запазена и най-вече - да бъде развита парковата среда", бе сред нашите приоритети, не само в контекста на изграждане на нов стадион, но и извън него. Защото настоящите спортни дадености в парка, изискват от отговорните институции да предложат адекватни решения в тази посока. Моята лична кауза от години, е свързана с промяна на моделите на управление и развитие на българския спорт, които вярвам, че трябва да бъдат обосновани не с думи, а с реално осъществени проекти, които да бъдат пример за реализиране на следващи такива. Добрите примери увличат. Те са предпоставка за промяна на практики, които не само, че не работят в полза на спорта и обществото, но нещо повече - те го ощетяват.

Изграждането и последващото управление на нов стадион на ЦСКА, ще зададе посоката за промяна в българския спорт. Освен една от основните му задачи, да бъде печеливш за клуба бизнес-модел, този проект ще промени формата на изграждане и управление на подобни съоръжения, които до този момент в България, за съжаление, са не просто неефективни, това са напълно губещи инвестиции. Професионалният ми опит в спорта, ме е убедил, че успехът на всяка структура, до голяма степен зависи от качеството на стратегическите решения на хората, които я управляват, както и от особеностите на местната икономика, която ние анализирахме в продължение на една година.

Адвокатът на ЦСКА разкри колко ще струва реконструкцията на "Българска армия"

Адвокатът на ЦСКА разкри колко ще струва реконструкцията на "Българска армия"

Собствениците на ЦСКА финансират всичко с частна инвестиция, споделя Станислав Трендафилов

В момента се намираме на етап, в който предстои изготвяне на т.нар. дизайн на проекта и подготовка на всички съпътстващи този процес документи. Екипът ни ще заложи на международния опит и най-вече на опита и експертизата на специалисти, които са с доказани умения в проектирането на спортни съоръжения. За нас е от определящо значение опитът, цената (доколкото следваме конкретен бюджет) и качеството. С нито едно от трите условия не бихме направили компромис. Съществена част от нашия подход е функционалността на съоръжението, защото тя (функционалността) ще рефлектира пряко върху неговото бъдещото комерсиализиране. Тук бих искала да отбележа, че проектирането и комерсиализирането на стадиона, вървят едновременно, те са абсолютно свързани. По този начин са конструирани и договорните ни отношения с клуба. Те обхващат управление на проекта до неговото завършване и управление, след физическото му завършване. Нашата крайна цел е да изградим успешен проект, както и да предадем опита ни на български специалисти, които да бъдат в състояние да управляват професионално съоръжението, след като инвестицията бъде напълно изплатена. Очакваме, те да приложат наученото в други проекти в България, което, в крайна сметка, ще доведе до постепенно и устойчиво въвеждане на европейски практики и подходи на управление на спортни съоръжения у нас.

Задачата ни е да работим открито и да запазим интересите на клуба и инвеститора. Но същевременно, да бъдем сигурни, че хилядите привърженици на ЦСКА, обществото и медиите, са коректно и навременно информирани за развитието на проекта и всички съпътстващи инициативи, имащи отношение към облагородяването на парка около стадиона, фазите на развитие и предстоящите дейности, отнасящи се до този значим за всички проект.

Както вече казах и по време на пресконференцията, ние работим за клуба и за спорта. Построяването на стадион е физическото измерение на нашите намерения да променим модела на управление на спортни съоръжения в България, да върнем интереса на почитателите на футбола и техните семейства към стадиона, който ще им предложи много повече от емоция - ще предложи преживяване, сигурност и комфорт. Ще им помогне да си върнат парка - облагороден, зелен и приветлив, предлагащ отдих и почивка, отговарящ на техните основателни очаквания.

Снимка 578636

Източник: LAP.bg

Това съоръжение е не само за привържениците на ЦСКА, но и за софиянци и всички, които обичат футбола. Модерният стадион ще бъде другият най-ценен актив на клуба, след неговите фенове, които неведнъж са доказвали своята лоялност и емоция към отбора. Новият стадион ще изстреля ЦСКА в друга орбита.

С подкрепата на международен оператор и екип от доказани, международни експерти в управлението на спортни съоръжения, ЦСКА ще достигне напълно ново ниво, което българският футбол не познава. Подобно съоръжение, вярвам, ще предостави нов заряд и мотивация за победи и на самите футболисти. Защото ЦСКА заслужава това, така както всеки български футболен клуб.

Спортът (и разбира се, футболът) е феномен, заради своята изключителност да активира ирационалните страсти на хората към отбори, състезания и спортисти. Той има способността да ги обединява при успехи или загуби - нещо, което не може да бъде постигнато, когато се отнася до други области на икономическа и социална дейност.

ЦСКА обяви проекта за "Българска армия"

ЦСКА обяви проекта за "Българска армия"

Вижте подробности

Случващото се през последните дни и часове в държавата, по отношение конкретно на този проект, ще бъде най-верният и измерим индикатор за независимостта на институциите от политиката и стремежът им (в случая на Министерството на спорта) да подкрепя устойчиви и смислени проекти, в полза не просто на един клуб, но и на държавата.

Вярвам, че това е достатъчен мотив, за да повярваме, като общество, в силата на спорта и неговото въздействие не само върху емоциите на хората, но и върху икономиките на държавите, в които той е утвърден като национален приоритет.

Българският спорт има спешна нужда от промяна на остарелите и неефективните практики, които не водят до нищо друго, освен до все по-силни зависимости на ниво спорт - държава - бизнес и все по-сериозно отдалечаване от добрите примери в Европа и света.

С изграждането на единственото в страната модерно, ефективно за спорта съоръжение - новият стадион на ЦСКА, ще бъде направена първата и важна стъпка за развитието на футбола в България.", заяви Ива Георгиева.