Българският футболен съюз излезе с официална позиция след обявените днес санкции, които държавният тим ще изтърпи за домакинските си мачове срещу Чехия и Англия в квалификациите за Евро 2020.

Публикуваме пълната позиция на БФС без редакторска намеса:

Ръководството на БФС информира привържениците на българския национален отбор, че капацитетът на Националния стадион "Васил Левски" ще бъде намален за следващите две европейски квалификации на тима както следва - с 5 000 места за двубоя с Англия на 14 октомври, и с 3 000 места за мача с Чехия на 17 ноември. Причината е наложено наказание от страна на УЕФА за провинения по чл. 14 от Дисциплинарния правилник на централата, а именно - расистко поведение на публиката в срещите с Чехия в Прага и с Косово в София.

Българският футболен съюз държи да подчертае, че несъщественият предвид двете на брой нарушения размер на санкцията се дължи на огромните усилия, положени от всички звена в съюза, на навременната и професионална работа на правните му партньори, както и на уважението, с което БФС се ползва в международните футболни среди; уважение, базирано на постоянната борба на централата с агресията, ксенофобията и нетолерантността по трибуните.

БФС за пореден път призовава зрителите към цивилизовано поведение спрямо съперниците и длъжностните лица и строго осъжда дискриминационното държание на футболния терен и извън него.

Силно се надяваме в бъдеще да не ставаме свидетели на прояви, които биха поставили възможността българските запалянковци да подкрепят отбора си под огромна въпросителна. От подобна развръзка, вярваме, не печели никой - нито футболистите, нито привържениците, нито България.

УЕФА наказа България заради расизъм, частично затварят националния стадион за мачовете с Англия и Чехия

УЕФА наказа България заради расизъм!

Частично затварят националния стадион за квалификациите с Англия и Чехия