Кандидатът за президент на БФС Георги Иванов-Гонзо даде обширно интервю преди Конгреса, който е този петък.

"След оставката на Борислав Михайлов реших да се кандидатирам, защото минах всички нива в българския футбол. Бил съм футболист, треньор и директор. Смятам, че следващата крачка е да бъда президент. Взех това решение в края на миналата година. Не знаех, че Михаил Касабов ще се кандидатира. Неприятно е, че има двама кандидати от Футболния съюз, но всеки си върви по неговия път. С отлични отношения сме с Михаил Касабов. И до ден днешен не мога да кажа лоша дума за него. Сега сме опоненти.

Всеки има право да избере каква кампания да проведе - позитивна или негативна. Моята кампания е позитивна. Неведнъж казах, че искам обединение. Ние сме слаби, защото сме разединени. Ако аз спечеля, трябва да спрем тази война. Аз ще подам ръка на другите претенденти, но не знам дали ще я приемат. В техния екип има хора, които могат да помогнат на Българския футболен съюз. Чух се с някои от кандидатите - те са ми звънели, аз не съм ги търсил. Ние не сме врагове, а опоненти. Всеки един има качествата да бъде президент.

Видял съм програмите на всеки един от тях, които горе-долу съвпадат. Имаме програма, приета от ФИФА и УЕФА, която трябва да завърши 2026 година. Ние вървим по нашия си път и сме в напреднала фаза. Ако спечеля, през 2026 г. трябва да се направи нова програма, с която да надградим. Когато дойдох в БФС, вече беше започнала работа по тази програма.

Първото нещо, което ще променим, е Изпълкомът. Има много негативи и позитиви в работата на някои хора в БФС. Структурата трябва бавно и постепенно да се променя. Трябва да се пипа много внимателно и постепенно.

Разликата между мен и другите кандидати е, че аз съм вътре във футболния съюз. Трябва да се направи Изпълком със сериозни и качествени хора. Това ще бъде органът, който ще взима решения и след това те ще се спускат надолу по веригата. Да, телевизионните права са наболяла тема, но не съм юрист.

Навсякъде сме коментирали само истината. Клубовете са недоволни от тв правата, някои не са доволни от материална база. Във Варна има проблем, във Велико Търново е различен проблемът. Знам проблемите на клубовете. Аз трябва да намеря качествените хора в Изпълкома, с които да ги решим. Без помощта на държавата нищо не можем да променим. За момента не искам да споделям имената от моя Изпълком. Ще го обявя, ако спечеля. Това ще са хора с авторитет и положение в обществото. В последните години самият имидж на футболния съюз не беше добър. Няма да има президенти на футболните клубове в Изпълкома. Така ще има конфликт на интереси.

Не съм се виждал с професионалните клубове. Те са леко неутрални в тези срещи, които водя. Знам техните проблеми. Ще имаме достатъчно време да се срещаме и да обсъждаме, ако спечеля", заяви Иванов пред "Спортал".