В края на 90-те години на миналия век футболната легенда Емил Костадинов казва в свое интервю, че "има неща, които не се забравят и мъката на Париж след 1993 година няма край". Безспорно доказателство за това твърдение на Коща е излязлата съвсем наскоро във Франция "Библия на френските загуби в спорта". Книгата на Тибо Пино е направила впечатление на родния финансист Кирил Евтимов, завърнал се наскоро от Париж.

Веселин Бранимиров подари екип на Зоря на футболния общественик Кирил Евтимов

Веселин Бранимиров подари екип на Зоря на футболния общественик Кирил Евтимов

Въпреки армагана и приятелството, Евтимов ще подкрепя българския отбор

На корицата на луксозното издание съвсем ясно се отличава вдигналият победоносно ръце Костадинов, секунди след второто му попадение във вратата на Бернар Лама на 17 ноември 1993 г. Книгата съдържа 200 страници и е с цена 30 евро. Евтимов споделя, че тази библия на френските спортни поражения е най-търсеният коледен подарък в най-големия френски магазин за подаръци - Fnac, в който се предлагат техника, книги, музика и др.

"Много пъти съм повтарял, че победата над Франция с 2:1 е най-великият спортен миг в моя живот. Изненадах се, когато видях лика на Емо на корица на френска книга и веднага се позаинтересувах за какво става въпрос. Е, явно колкото и титли да спечели футболният тим на Франция, този мач никога няма да бъде забравен. Френската драма от "Парк де Пренс" ще остане вечна. Тъкмо бях прочел книгата "Когато Господ беше българин" и попаднах на тази френска спортна библия. Явно и съдбата има някакъв пръст тази книга да се появи на пазара точно в този момент", допълва българският финансист.

Интересно е, че той е имал досег до осем от 13-те французи, участвали в драматичния мач с България през 1993 година, като всеки един от тях е отказвал да говори за Костадинов или самия двубой. Показателно е, че авторът на книгата е предпочел за своята корица Коща пред куп други болезнени загуби за "петлите", като например Севилската драма от 1982 г.

Кирил Евтимов се срещна с куп легенди в Париж

Кирил Евтимов се срещна с куп легенди в Париж

Ето какво се случи