Петролните котировки падат в понеделник след максималния скок от юни насам през миналата седмица. Поскъпването бе благодарение на потвърждението на ангажимента на страните от пакта ОПЕК + да намалят производството в съответствие с предишните споразумения.

Пазарът продължава да наблюдава ситуацията с пандемията от COVID-19 в света, тъй като остава чувствителен към темповете на възстановяване в глобалната икономическа активност, казват експертите от AxiCorp.

Цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures спадна с 36 цента, до 42,79 долара за барел. Миналия петък Brent поевтиня с 0,15 долара (0,4%) до 43,15 долара за барел.

В същото време октомврийските фючърси за WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) са с 0,15 долара по-ниски - 40,96 долара за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с с 0,14 долара (0,3%) до 41,11 долара за барел.

През изминалата седмица Brent поскъпна с 8,3%, а WTI - с 10,1%.

След заседанието на Комитета на министрите за наблюдение на споразумението ОПЕК + (JMMC), проведено миналата седмица, бе съобщено, че срокът за компенсиране на нередуцираните обеми на производство на ОПЕК + е удължен до края на 2020 г.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, принц Абдулазиз бин Салман, изрази увереност, че през септември-декември ще бъдат компенсирани 2,4 милиона барела добив на ден от обемите на ОПЕК +, които не са намалени.

"Ако бъдат направени допълнителни съкращения, няма да има свръхпредлагане на петролния пазар, от което мнозина се опасяват, а запасите ще бъдат значително намалени", каза Юджийн Вайнберг, анализатор в Commerzbank.

JMMC съветва страните, участващи в сделката за ограничаване добива на петрол, да бъдат подготвени да предприемат допълнителни мерки за стабилизиране на пазара, ако е необходимо.