Българският национален отбор взе че показа прилична игра, която донякъде ни е позната, защото сме я виждали от време на време през последните десетина години. "Трикольорите" демонстрираха комбинативност и лека увереност. Станахме свидетели на цели пет гола. Победихме държава, чийто селекционер е френската легенда Вили Саньол. Ама в контрола. Ама е победа. Цаца ама риба.

Снимка 545794

Източник: LAP.bg

Напук на намръщеното време, напоследък се вижда лек лъч светлина измежду облаците, които са надвиснали над националния стадион "Васил Левски" и централата на Българския футболен съюз в Бояна. Сега важното е тази симпатична игра на българите да бъде запазена, за да имaме шансове за класиране на Световното първенство в Катар през 2022 година.

България победи Грузия с 4:1 в контролна среща

България разпиля Грузия и вече има две поредни победи

Контролата на "Васил Левски" завърши 4:1 в полза на "трикольорите"

Ето тук идва досадният момент. "Лъвовете" взеха, че показаха малко зъби и вече започнахме да смятаме точките, които ни трябват за Мондиала. Ако тези завъшат наравно с онези, ако третите бият четвърите... пуста математика! Лошото е, че цифрите сочат, че стигне ли се до правенето на сметки, сме вън от играта.

Снимка 545796

Източник: LAP.bg

При всеки квалификационен цикъл от 2004 година насам само си смятаме и накрая нищо. "Трикольорите" правят няколко силни мача, математиците превъртат играта и накрая футболистите ни гледат Световните първенства пред телевизора. Дали отборите на Италия, Испания, Англия и прочие правят такива сметки? Май не. Те играят мач за мач. Вероятно от тях е тръгнало това клише.

Снимка 441742

Източник: GettyImages

Трудно може някой да си представи как Хари Кейн стои пред таблицата в Група I и си казва "Дано Андора измъкне един хикс на Унгария". Щом националният ни отбор по футбол започва да показва силна игра, тя трябва да бъде подкрепена и с едно малко по-извисено мислене. Високомерност, ако щете.

Разбира се, сега следва един много важен въпрос: Каква високомерност? Ние нямаме футболисти в големите отбори, нямаме класа. Вероятно е така, но класата се гради. Тя се трупа с мачове, като последните три, които нашите момчета изиграха. Класата се гради с постоянство и не се лежи на изминалите успехи.

Снимка 545440

Източник: LAP.bg

Равенство с Италия, браво, измъчен успех над Литва - ок и здрав бой над Грузия - супер. Това обаче мина. Сега не трябва да мислим дали Швейцария ще се спъне в Северна Ирландия на 12 октомври, а с колко ще победим Литва в същата вечер. Мислене и манталитет. Не може все да се надяваме на грешки на другите. Сметките трябва да идват едва в последния кръг на квалификационния цикъл. Тогава точките и головата разлика могат да бъдат решаващи.

Колективът може да повдигне класата на даден отбор. Не е нужно да се дават примери с непретенциозните Исландия, Северна Ирландия и др., които имат нищожно количество представители в Топ 5 първенствата на Европа. Те са се класирали за големи футболни форуми и са се представяли на ниво без да имат големи имена в съставите. Значи може. С колектив. Такъв демонстрират и националите ни в последно време. Сега трябва да го задържат и да надградят.

Снимка 545452

Източник: LAP.bg

Гореспоменатото високомерие обаче също играе важна роля. Без сметки, без броене на точки. Думичката "ако" трябва да бъде забранена в оставащите кръгове на квалификациите. България трябва да отупа Литва, Северна Ирландия и Швейцария. С колектив, самочувствие и... хитрост. Селекционерът на тима Ясен Петров ясно показа, че умее да изненадва противниковите отбори.

Снимка 545459

Източник: LAP.bg

Ясен Петров: Вече три мача играем по същия начин, но винаги слагаме по някоя хитринка

Ясен Петров: Вече три мача играем по същия начин, но винаги слагаме по някоя хитринка

Нека да сме затруднени с избора за състав, това е най-сладкото, коментира специалистът