Бившият селекционер на България Георги Дерменджиев говори пред колегите от dsport след първите два мача на "лъвовете" от евроквалификациите, в които момчетата на Младен Кръстаич записаха две загуби - 0:1 от Черна гора и 0:3 от Унгария.

"Двата мача ги загубихме, защото Черна гора и Унгария са по-класни отбори. Като индивидуалности имат по-добри футболисти. Това снощи беше изключително различен мач от този, който аз водих срещу Унгария - първо съставите са други, този път, който пое БФС с подмладяването най-вероятно ще има успех, но той ще бъде след време и ние сме длъжни да изтърпим  тези загуби. Който мисли, че ще с такъв състав ще направим някакъв пробив, грешно мисли", започна Дерменджиев.

Весела Лечева се срещна с Димитър Бербатов

Весела Лечева се срещна с Димитър Бербатов

Димитър Бербатов запозна Весела Лечева с идеите и стратегията на своя екип за развитието на българския футбол.

"Те футболистите виждат каква е разликата между тях и противника и затова го казват. Те усещат и чувстват тази разлика. Трябва да мине време да придобият рутина и опит, за да може евнтуално да се изравни тази класа, ако изобщо може да се изравни. Проблемите не са от сега, а от доста време. За мен проблемите идват от недобрата работа на школите това е показателно. Ние де факто ги нямаме играчите - подрастващото поколение. Дали е в школите, или от децата, които тренират, аз не мога да кажа."

"Вижда се колко играчи имаме ние във водещите отбори, които са българи. Има голямо обвинение, че играели чужденци, които пречели да се развият българските играчи, но за мен не е точно така. Някои от отборите искат да се представят на международно ниво и българските играчи, които са по-млади не показват тази класа и естествено отборът не може да се класира, затова толкова чужденци имаме. Не че не се работи в школите, работи се и искат да се изкарат играчи, но явно има нещо, което пречи.

Мадански: Още 1-2 такива мача на Кръстаич  и да отива да си вари крушовата ракия

Мадански: Още 1-2 такива мача на Кръстаич и да отива да си вари крушовата ракия

"Това са поредните квалификации, които за нас завършиха, преди да са започнали"

Не че нямаме млади играчи - ето сега има футболисти, които най-вероятно ще имат възможността да се доразвият, но има един друг факт, че тези млади момчета сега, когато са отговорни вече мачовете, тежестта върху тях е много голяма. Надявам се, че отборът ще вземе някоя победа, за да може да се върне самочувствието на тези играчи. Ние не трябва да ги хокаме, съдим и оплюваме, защото те са си наши момчета. Това в момента е производството на български футболисти и ние трябва много реално да гледаме на това нещо. Докъде са техните възможности, то в мачовете се вижда докъде са", продължи Дерменджиев.

"Ако има производство на български играчи, които да бъдат равностойни кой ще тръгне да търси чужденци, които да вдигат класата. Един отбор, за да вкарва или да се брани зависи от целия отбор. Вярно е, че има играч, който е голмайстор и не е в националния отбор, това е виждане на самия селекционер. Постройката на играта също е виждане на треньора, играчите също трябва да отговарят на тази постройка. Трябва да се направи най-добрата сплав между играчите, за да не се допускат голове и да може да се вкарват.

Футбол през аварийния изход

Футбол през аварийния изход

Вече е ясно - Евро 2024 ще затвори един 20-годишен цикъл на провал

Видяхте в контролите, които играхме, постигнахме победи, което дава самочувствие. Много е сложно, не е така лесно - просто да го коментираме и да хейтим. Трябва реално да преценяваме възможностите в момента какви са. Дай Боже тези, които играят навънка да се развият, тези в България също. В националния отбор трябва да играят най-добрите и тези, които са титуляри в крайна сметка", завърши специалистът.