България победи Япония с 3-0 (25-14, 25-21, 29-27) в мач от световната "Лига на нациите" в Осака.  Момчетата на Пламен Константинов не оставиха съмнение в превъзходството си, като имаха леки колебания само в края на  третия гейм, когато трябваше да затворят мача.

НА ЖИВО: България - Япония 25-14, 25-21, 29-27
на живо

България - Япония: 25-14, 25-21, 29-27

Азиатците са фаворити на букмейкърите

Стартовият състав на България беше: Светослав Гоцев, Николай Учиков, Георги Сеганов, Валентин Братоев, Виктор Йосифов, Николай Пенчев и либеро - Теодор Салпаров. Тези волейболисти изнесоха целия мач, като само в края Розалин Пенчев влезе за един сервис.

Още при първите отигравания стана ясно какво ще се случи на домакините. Българите атакуваха много мощно, като в същото време блокът не допускаше атаките на японците да бъдат завършващи. Азиатците рискуваха много на сервис и правеха много грешки. Нашите трупаха разлика през целия първи гейм и го затвориха с убедителното 25-14.

Снимка 360995

Източник: fivb.org

Във втората част японците се закачиха в резултата и се играеше точка за точка. След първото прекъсване българите леко се отпуснаха и допуснаха обрат за 14-16. Тогава последваха много силни изяви на Пенчев и Йосифов, както и много важен на ас на Братоев. "Лъвовете" дръпнаха с 21-17 и беше въпрос на рутина да затворят гейма с 25-21.

В третата част японците много искаха да зарадват публиката и да вземат поне гейм. Те се бореха за всяка топка, а и започнаха да намират път през българската блокада. Домакините поведоха преди първата почивка с 8-5. Тогава се разигра Учиков, който до момента не получаваше много топки от Сеганов. Мощните атаки през блока обърнаха резултата и второто техническо прекъсване дойде при резултат 16-15.

Снимка 360996

Източник: fivb.org

Японците направиха всичко, за да останат в мача. Те успяваха да повеждат с по една точка разлика, но българите достигнаха до два мачабола при 24-22. Нашите не можаха да направят атака и геймът малко се удължи.

Домакините рискуваха на сервис и грешаха. В последното разиграване Валентин Братоев получи хубава топка и сложи край на спора за 29-27.

Победата е много важна българските волейболисти, защото тя ще им даде спокойствие в битката за оцеляване в "Лигата на нациите". Победите срещу отбори като Япония са задължителни, но слабите изяви в София дадоха основание на букмейкърите да определят азитаците за фаворити в мача. За щастие нашите момчета показа днес, че разликата в класите продължава да е огромна.

Снимка 360997

Източник: fivb.org

Николай Учиков завърши с 16 точки, 8 от които бяха постигнати в третия гейм. Валентин Братоев остана с 11 точки, а Светослав Гоцев с 9 точки. Капитанът Виктор Йосифов записа 7 точки. Николай Пенчев пое посрещането на отбора и би най-много сервиси в мача - 16.  Гоцев изпълни 15 сервиса. Георги Сеганов се отчете с 2 точки. Българите имат превъзходство във всички статистически показатели.

Снимка 360994

Източник: fivb.org