Русия на практика детронира шампиона Хърватия в първия мач от новия формат на световния отборен турнир по тенис "Купа Дейвис". Срещите се провеждат в испанската столица Мадрид.  "Сборная" се наложи с 3-0 победи и предвид факта, че третият отбор в група "B" е фаворитът за титлата Испания, хърватите сдадоха трофея.

Андрей Рубльов даде преднина на Русия срещу Хърватия

Андрей Рубльов даде преднина на Русия срещу Хърватия

Белгия води на Колумбия на Купа Дейвис

В първия мач на сингъл Андрей Рубльов се наложи 6-3, 6-3 над заместилия в последния момент Марин Чилич дебютант Борна Гойо. Втората среща беше решаваща, защото при евентуален успех на Борна Чорич срещу Карен Хачанов всичко щеше да се решава в мача при дуетите.

Въпреки равностойната игра и относително предимство за Чорич в първия сет, Хачанов се наложо с 6-7(4), 6-4, 6-4.

В на практика формалния мач двойки Хачанов и Рубльов победиха майсторите при дуетите Иван Додиг и Никола Мектич със 7-6(3), 6-4.

Днес Русия ще играе с Испания и при успех в поне една от срещите ще ликвидира и теоретичния шанс на хърватите за първото място в групата. За домакините са записани за участие Рафаел Надал и Роберто Баутиста Агут, което прави мачът изключително интересен.

В турнира участват общо 18 отбора, разделени в 6 групи. За четвъртфиналите се класират победителите и двата най-добри втори тима. Нищо чудно от група "B" да продължат напред, и Испания, и Русия.