Стойчо Младенов е една от емблемите на дербито ЦСКА - Левски, особено що се отнася до това съперничество пред XXI век. Треньорът, който извежда "червените" до последната им шампионска титла на България, има общо 17 мача начело на ЦСКА срещу Левски. В тях тимът на Младенов и побеждавал "сините" 9 пъти, 6 от срещите са завършвали наравно и само 2 пъти Левски е побеждавал отбор на ЦСКА, воден на Стойчо Младенов.

Два дни преди последното дерби за сезон 2023/2024 г. Стойчо Младенов говори пред dsport, в което коментира темите около "червени" и "сини", както и българския футбол като цяло.

Г-н Младенов, да започнем оттам, как върви животът при вас, с какво се занимавате в последно време?

Помагам на семейството и естествено, разтоварвам и физически, и психически.

Продължавате да следите българския футбол, нали?

- Не само българския, а изобщо в световен мащаб, поне тук в Европа се стремя да следя всички първенства.

Мислите ли за завръщане във футбола като старши треньор? А като директор?

- Всичко зависи от много неща?

Какви биха били те - отношение, условия?

- При един добър проект, бих се замислил, бих поговорил, но не на всяка цена.

Предстои дерби между ЦСКА и Левски през уикенда, да започнем оттам - според вас, този формат на плейофите в първата шестица само с по един мач между отборите, дава ли възможност за равнопоставеност между отборите?

- Специално мач Левски - ЦСКА, когато и да се срещнат, тръпката е неописуема и от двете страни, цяла България ври и кипи в навечерието на мача, а по време на мача знаем как преминава всичко. Даже се преминават някои граници, което не е приятно за никого.

Защо според Вас, в България някои хора отиват на мача, все едно отиват на война, и са готови да наранят свои сънародници, пък били те и от другия отбор, от големия враг?

- Всичко е до възпитание и до интелект. Един от потърпевшите съм и аз. Спомняте си как бях ударен от една снежна топка. Представям си между феновете по трибуните какво става, каква война се води там. Не би трябвало да е така, в края на краищата това е спортно събитие. Знам, че ЦСКА и Левски е върхът на сладоледа в българския шампионат и тук всичко ескалира до краен предел, но трябва да имаме съзнанието докъде може да отиваме с поведението си. Всичко трябва да бъде умерено, нека всяка една агитка да си подкрепя отбора и да не се превишават всички права и правила, които всеки един трябва да спазва, когато отива на мач. В края на краищата, това не е война.

Вие сте последният треньор, извеждал ЦСКА до шампионската титла на България, а оттогава мина твърде много време, ако питаме феновете. Същото важи и за последната титла на Левски, която дойде точно след това. Защо и "червените", и "сините" продължават да се мъчат вече толкова години и така и не успяват да стигнат до заветния връх?

- Причините са две. Първата, която де факто е, може би, най-състоятелната е, че неправилно се управляваха и двата клуба. Крайно непрофесионално, бих казал. Втората причина е Лудогорец. В Лудогорец професионализма е на много високо ниво. Естествено, финансовата мощ която имат собствениците, и това, че си подредиха нещата по професионален начин и всеки един на определената позиция си отговаря за своята работа. Имат си скаутско звено, имат си главен скаут, имат си изпълнители на всеки един пост и те са футболни хора, професионалисти. Така че клубът се управлява 99% от футболни личности и специалисти и оттам нататък вече върхът на айсберга е собственика, който казва да и не.

Връщайки се на дербито, което предстои в събота, какво очаквате от двата отбора при положение, че те играха един срещу друг преди 2 седмици (7 април) и тогава ЦСКА тотално надигра Левски?

- Очаквам същото, очаквам го, защото в последните 10-15 години ЦСКА има надмощие над Левски, и то впечатляващо. Серии от мачове, от победи и т.н. Мисля, че всичко положително води към ЦСКА. В Левски има един срив в това отношение, когато излизат срещу ЦСКА, има някакво притеснение, някакъв комплекс, който не може да го преодолеят.

Густаво Бусато: Предстои ни поредица от решаващи мачове, в момента акцентът е върху дербито

Густаво Бусато: Предстои ни поредица от решаващи мачове, в момента акцентът е върху дербито

Бразилецът определи двубоя с Левски като "различен мач"

Вие сте една от причините ЦСКА да е доминант в дербито в последните години. Погледнато от страната на "червените", вие сте специалист в дербитата, какво се изисква от един треньор, за да може отборът му да спечели този мач, конкретно ЦСКА срещу Левски?

- Това не е единственият мач в шампионата, но е най-важният мач, един от най-важните бих казал. Ние, треньорите, знаем, че всеки един мач има еднаква значимост, но този мач дава отражение и психологическо, не само на клуба, но и на цялата фенска маса, да не кажа на цяла България. Затова подходът към този мач е изключително важен. Треньорът трябва да мисли 3-4 кръга преди този мач. Така да мисли нещата и да подготви отбора, че да бъде във върхова форма във всяко едно отношение, като самочувствие, авторитет, физически подготвен, психически, във всяко едно отношение. Възстановен и подготвен във всяка една част, за да може всеки един състезател, намирайки се във върхова форма, да даде максимума от себе си. От психологическа гледна точка, това е много важно, дори в много моменти не е необходимо треньорът да пресилва нещата в мотивацията. В края на краищата футболистите са задължени точно в това отношение, точно в този мач, да се мотивират максимално, а не да чакат треньорът да предприема такива неща.

Във връзка с треньорите, какви са впечатленията Ви от Стамен Белчев и съответно от Николай Костов?

- Поздравления за Наско Сираков, че стои твърдо зад треньора. Това е пример за всички останали собственици, че точно по този начин собственикът и ръководството на даден клуб трябва да се отнася към старши треньора. Когато се гласува доверие, трябва да се гласува доверие дългосрочно, а не на всеки 3-4 месеца да сменяме треньора. След като на 3-4 месеца се сменя треньорът, това говори, че грешката не е направена от треньора, а от този, който го е избрал. Значи е избрал неправилния треньор.

Какъв съвет бихте дали на двамата - на Стамен Белчев и на Николай Костов, било то за дербито, било то в по-общ план?

- Далеч съм от това да давам съвети, никога не съм го правил, никога няма да го направя. Въпреки че сега съм от другата страна на барикадата, не съм активен в тази сфера като треньор, не бих давал съвети как, защо и т.н.

Накрая, г-н Младенов, може ли да дадете някаква прогноза за предстоящото дерби?

- Победа за ЦСКА!

А резултат?

- Не, резултати не. Не съм баба Ванга, за да казвам резултати.