Националният отбор на България по футбол завърши кампанията в световните квалификации със загуба с 0:4 от Швейцария и така отборът ни остана със само 6 попадения в 8 изиграни мача.

Това прави едва по 0,75 гола на мач, което е доста печално постижение. По две попадения реализираха Кирил Десподов и Тодор Неделев, а по веднъж се разписаха Ивайло Чочев и Атанас Илиев. Интересното е, че само един от тези голове е дело на централен нападател, а останалите са на крила и дефанзивен халф.

Швейцария победи България с 4:0 в световна квалификация

Очаквано! Швейцария помете България и се класира директно за Катар

"Кръстоносците" събраха 18 точки и се класираха директно за Мондиала в Катар

Само веднъж "Лъвовете" финишират с по-лоши показатели в атака в световните квалификации - това става в еврокампанията през 2012 година, когато вкарваме само 3 попадения в 8 двубоя, показва справка на "Мач телеграф". Головете са за 1:0 над Уелс, 1:1 с Черна гора и 1:3 при поражението от Швейцария. В цели 5 мача тимът не успява да отбележи гол при селекционера Лотар Матеус, като единствено в последната среща - загубата с 0:1 от Уелс, треньор е Михаил Мадански.

Още 4 пъти България завършва със средно 0,75 гола на мач в квалификационни кампании. Това се случва в световната квалификация през 1954 г., както и в евроквалификациите през 1980, 2000 и 2020 година.