Тоталният провал на българския национален отбор по футбол в тазгодишната кампания в "Лигата на нациите" е нещо напълно очаквано с оглед на състоянието на този спорт през последните 10 години. След учредяването на този нов европейски турнир и приличното представяне в първото му издание, се появиха фалшиви илюзии за възможно класиране за Евро 2020.

Тези илюзии бяха излишно удължени от пандемията, която премести плейофите във времето с около шест месеца. Българският национален отбор имаше огромен късмет при жребия, отредил възможно най-лесния път - победи в две домакински срещи срещу Унгария и Исландия.

Снимка 504927

Източник: LAP.bg

За съжаление още мача с Унгария показа, че родните национали няма какво да дирят на големия континентален форум. Още повече, че при класиране щяха да трябва да излизат на терена срещу три от грандовете - Франция, Германия и Португалия. Маджарите не са много над нашите футболисти, но не само, че се класираха за Евро 2021 (може би с известна доза шанс), а и спечелиха група в "Лигата на нациите", в която бяха още Русия, Сърбия и Турция.

Късмет за българските национали беше и потокът в Лигата на нациите. Тимовете на Уелс, Финландия и особено Ирландия не са нищо особено. Вярно, всичките 6 мача на "лъвовете" игрово бяха относително равностойни, а в три от тях бяха загубени общо 4 точки в последните минути. Това със сигурност щеше да избегне изпадането, но от друга страна фалшивите илюзии можеха да бъдат подхранвани още две години.

В следващото издание в групата ни може да бъдат Люксембург, Косово и Гибралтар. Точно Гибралтар влезе в новините, с това че беше натрапен на БФС за контрола с националите, която единствено послужи за спиране на серията ни без пълен успех. Оказва се, че никой не иска да играе приятелски срещи с България. Преди много години родните национали правеха проверки с тимове като Германия, Англия, Италия и с много други от силните.

България победи Гибралтар с 3:0 в контролен мач

България най-сетне победи! "Лъвовете" с класика срещу 195-ата футболна сила в света

3:0 срещу Гибралтар за първия ни триумф през 2020 година

Ако УЕФА запази формата за Евро 2024 ще има възможност да се поставят цели за класиране и евентуално до последния момент ще има надежди за участие на голям форум за първи път след 20 години.

Таблица с участията на българския национален отбор в квалификационни кампании след последното участие на голям форум - Евро 2004:

Мондиал 2006 3. 6 отбора 15 точки
Евро 2008 3. 7 отбора 25 точки
Мондиал 2010 3. 6 отбора 14 точки
Евро 2012 5. 5 отбора 5 точки
Мондиал 2014 4. 6. отбора 13 точки
Евро 2016 4. 6 отбора 11 точки
Мондиал 2018 4. 6 отбора 13 точки
Евро 2020 4. 5 отбора 6 точки

За последен път "лъвовете" се представиха относително добре в квалификациите за световното в ЮАР през 2010 година. Две години по-рано едно равенство с Албания у дома 2:2 не класира България за Евро 2008. Точно след това равенство си тръгна Христо Стоичков. А тогава, макар и в група със 7 отбора "лъвовете" събраха 25 точки, като загубиха само един мач срещу Холандия от 12 срещи.

Какво се случи след 2010, за да последва този срив?

Най-важното е, че на практика изчезнаха родни играчи, подвизаващи се в големите първенства. Вече е много трудно да се намери българин дори в шампионат от средно ниво. Тук-там има играещи в Русия и Турция. В момента единственият наш участник в Шампионската лига Божидар Краев е футболист на датския шампион Мидтиланд. Краев рядко играе и то в шампионат, който в най-добрия случай е малко по-качествен от efbet Лига.

Снимка 504928

Източник: LAP.bg

Георги Дерменджиев сигурно не си е представял какъв е селекционния му избор, когато е приемал поста. Неговите успехи на треньорското поприще са в Лудогорец, където гръбнакът беше от бразилци. Оказа се, че в последните години бая народ мина през състава на "трикольорите". Достатъчно са един-два добри мача в родния шампионат - и хоп, играчът става "лъв". Особено голяма стана въртележката на вратарския пост. Скоро няма да има страж от първото ниво, който не е записал поне един двубой на международния терен.

Най-големият проблем е липсата на млади играчи, които да заемат мястото на приключващите кариерата. В грандовете се търсят бързи успехи и затова там постоянно се налагат чужденци, които за тук са добро ниво, но там откъдето идват са незабележими. Само в Левски картината е малко по-различна, но това ще бъде до момента, когато се появи голям спонсор. Оправданието, че международни успехи се постигат само с чужденци, ще става все по-малко меродавно.

Снимка 467843

Източник: Официален сайт на Лудогорец

От догодина българските клубни отбори, с изключение на шампиона, ще участват в новия турнир на "Европейската конференция". Така, това което се случва с момента с два отбора в Лига Европа става невъзможно. Шампионът, който по всичко личи за десета поредна година ще бъде Лудогорец, може отново да пробие до групите на "Лига Европа". А може да пробие и до групите на ... "Европейската конференция". За Шампионската лига остава отново шанса с четири преминати кръга, но срещу отбори, които са над нивото на родния шампионат.

А иначе в БФС предстоят промени. Те се очакват повече от година, но пандемията ги отлага поне засега. Въпросът е ще се появят ли кандидати с визия за бъдещето. Такива могат да проверят какво се случи през новото хилядолетие в Португалия и Белгия, страни които бяха от нашата черга и които сме побеждавали неведнъж в миналото.

Снимка 241245

Източник: GettyImages