Дебют в петото издание на набралата сериозна скорост през миналата година бойна верига SENSHI ще направи световната и европейска шампионка по таекуондо ITF и кикбокс Албена Ситнилска. Това ще се случи на 22-ри февруари, в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна.

Двубоят на SENSHI ще е първото предизвикателство за Ситнилска през 2020-та година. Тя изпрати много успешна година, в която бе обявена за "Най-добър състезател - жени" от Националната асоциация на бойните спортове в България. Въпреки че се изявява на професионалната сцена само от 1 година, чаровната състезателка на столичния клуб "Армеец" не познава загубата.

Ситнилска постига първата си голяма победа преди 16 години, когато стига до европейска титла по таекуондо. Днес може да се похвали с над 30 европейски и световни медала. През 2019-та стигна до световните и европейски върхове в два спорта - таекуондо и кикбокс. В таекуондо ITF завоюва световна титла на спаринг до 57 кг, бронзов медал от световното отборно спаринг, на Европейското трумфира на спаринг жени до 57 кг и отборно силов тест. Ситнилска триумфира във финала на киклайт контакт, категория до 55 кг., на Световното първенство по кикбокс в татами стилове, което се проведе Анталия и бе организирано от Световната асоциация на кикбокс организациите WAKO.

Двубой между шампионка по киокушин от Украйна и българка №1 в кикбокс и таекуондо открива SENSHI 5

Двубой между шампионка по киокушин от Украйна и българка №1 в кикбокс и таекуондо открива SENSHI 5

Украинката Анна Издебска и Албена Ситнилска ще се бият по правилата KWU Full Contact

Ето какво сподели специално за ТОПСПОРТ една от най-титулуваните спортистки в България:

Остават броени дни до дебютното ти участие в най-бързо прогресиращата бойна верига в страната SENSHI. Какви са очакванията ти преди срещата?

- Научих се да нямам очаквания, за да нямам разочарования... Готвя се на макс и винаги за победа!

Снимка 466111

Източник: Личен архив на Албена Ситнилска

Имаше ли възможност да се запознаеш в детайли с уменията и способностите на съперничката ти? Тя също е стигала до най-високото стъпало от почетната стълбичка в състезание от голям форум, макар и не толкова пъти, колкото си го правила ти.

- Да изгледах няколко срещи и ще е интересен сблъсък на стилове.

Имала ли си други важни срещи с опонентки от Украйна и какви са впечатленията ти конкретно от тази школа?

Имам в таекуондо, това ми беше вечното дерби България - Украйна. Силна и бойна нация са, с много утвърдени имена в бойните спортове.

Снимка 466112

Източник: Личен архив на Албена Ситнилска

Имаш ли изградена стратегия за провеждане на двубоя? Играта ти с крака по традиция притеснява сериозно всеки твой следващ съперник, независимо колко реномиран е той.

- Играта с крака ми е предимство, но съм наблегнала и на други техники... Стратегията е да се раздам на макс.

Двете ще премерите сили по правилата KWU Full Contact. Те не позволяват нанасяне на удари с лакти и хвърляния, но имаш право на един удар с коляно в главата, при захват с две ръце. Освен това са разрешени и подсечките.

- Стилът е от познатия К1 правилник.

На кой елемент наблегна по време на подготовката си? Какво включват тренировките ти в залата в дните, непосредствено преди срещата?

- Наблягах повече на колената в подготовката си, а сега включвам много кардио преди срещата, защото имам да свалям и килограми.

Снимка 466110

Източник: Личен архив на Албена Ситнилска

Българските фенове те обичат. Имаш все повече привърженици. Ще се радваш на сериозна подкрепа и от трибуните, което винаги е от полза, предполагам?

- Някои ме обичат, някои не. Винаги съм се радвала на подкрепата и ме е правило щастлива! За един състезател е особено мотивиращо когато усети именно това, че е обичан и има привърженици.

Промени ли се нещо за теб в последните години? Изглежда така, сякаш благодарение на вериги като SENSHI бойците в страната получават голяма част от признанието, което заслужават за годините си усилена работа, целеустременост и професионализъм.

- Промениха се много неща, и да професионалните срещи дават много повече гласност и спомагат за популяризирането на спортистите, докато в аматьорските спортове е по-трудно да те забележат.

Снимка 400929

Източник: ММС

Притеснява ли те фактът, че твоята среща ще бъде откриващата за вечерта? Има ли допълнителна нотка на напрежение поради това?

- Не, това коя среща е няма значение за мен.

Какво предстои за теб през тази календарна година след събитието във Варна?

- Засега е SENSHI и Европейско първенство по кикбокс.

Албена Ситнилска е Спортистка на годината в бойните спортове

Албена Ситнилска е Спортистка на годината в бойните спортове