Георги Чиликов е сред футболистите, играли и за Левски, и за ЦСКА в своята кариера. Бившият нападател, който по-късно беше скаут и треньор, за последно в Спортист (Своге), говори пред "Мач Телеграф" за предстоящото дерби между "сините" и ЦСКА.

Дава ли предимство на ЦСКА победата в предишния мач?

- При всички положения дава леко психологическо предимство, но от гледна точка на качеството няма как да кажем, че победата на ЦСКА е 100% сигурна. Дербито си е дерби. Няма голямо значение какво се е случило в предишния мач.

ЦСКА със смазващо превъзходство над Левски в плейофите

ЦСКА със смазващо превъзходство над Левски в плейофите

Армейците влизат във заключителната част на кампанията със завидно самочувствие срещу вечния си съперник

С какво според Вас ЦСКА превъзхожда Левски?

- Може би с дълбочината на състава. При Левски големият проблем преди първия мач беше, че имаха няколко липсващи футболисти - кой контузен, кой наказан. През зимата напуснаха няколко играчи, а по една или друга причина Левски няма постоянен състав и ядро, на което да се разчита. Това е големият минус на Левски. Спортно-технически не мога да кажа с какво ЦСКА превъзхожда Левски. Ако всички са на разположение на Левски, не смятам, че ЦСКА ги превъзхожда с нещо кой знае какво.

При ЦСКА имаше треньорска смяна наскоро. Стамен Белчев смени Ел Маестро. Как виждате "червените" при новия наставник?

- Не мога да кажа на този етап. Аз съм за българското обаче и съм на мнение, че е по-добре българин да бъде треньор, отколкото чужденци, които по никакъв начин не са се доказали в такива отбори. Предпочитам като фен да гледам български треньори.

ЦСКА - Левски 3:1 (Развой на срещата по минути)
на живо

ЦСКА - Левски 3:1 (Развой на срещата по минути)

Вечното дерби е с начален час 16:15

Тогава, закъсня ли уволнението на Ел Маестро?

- Изобщо не знам защо бе назначен, че да кажа дали е закъсняло уволнението му, или не. Според мен имаме много добри български треньори, които могат да свършат тази работа. Оттук нататък дали е закъсняло, или не - не ме интересува. Мнението ми е, че бе по-добре вместо него да бъде назначен български треньор.

При Левски ли е напрежението заради няколкото лоши резултати в последно време?

- Сигурно има напрежение, нормално е да има, когато нямаш резултати. Все пак, когато играеш за Левски, трябва да покажеш дух. Трябва да имат и малко късмет. Надявам се Левски да играе в един основен състав и да стане много по-интересен мач. Искам Левски да се противопостави много по-сериозно. Контузените се завърнаха и има надежда в конкуренцията и смените. Ако основните играчи са във форма, Левски има голям шанс.

В предния мач не играха Фабио Лима и Марин Петков. Те ли са основните оръжия на Левски в този мач?

Когато им се види КПД-то, колко ситуации създават, головете, асистенциите - нормално е най-голямата заплаха да идва от тях. На Левски трябват играчи, които решават мачове. Това е истината. С наличието на Кордоба сигурността отзад също е много по-голяма. За да спечелиш, който и да е мач, трябва да вкараш. В случая Лима и Марин могат да вкарват голове, което е много важно.

Левски води тежка битка за Европа. До колко е ключово отборът да се класира в евротурнирите?

- При всички положения ще бъде зле, ако не се класират. Няма да открия топлата вода. Всеки един отбор, най-вече Левски и ЦСКА, искат да играят в Европа. Честно казано, аз не си спомням Левски да са пропускали участие в Европа. Както виждаме, другите отбори са сериозна конкуренция, а силите се изравниха. Левски продаде доста футболисти, а това малко или много дестабилизира отбора, няма какво да се лъжем. В момента всеки мач е много важен, всяка една загуба може да е фатална. Основна цел обаче трябва да е класирането в Европа, което да помогне да се направи един по-конкурентноспособен отбор от лятото.

Иван Андонов не попадна в групата на Левски за сблъсъка с ЦСКА

Иван Андонов не попадна в групата на Левски за сблъсъка с ЦСКА

Двубоят на Национален стадион "Васил Левски" е в събота, 27 април от 16:15 часа

В крайна сметка стана ясно, че на дербито ще има публика. Какво е мнението Ви по тази тема?

- Фенове трябва да има, но категорично трябва да се вземат някакви мерки. Надявам се с мерките, които се взеха, да има някакво подобрение в това естество, защото е меко казано ужасно това, което се случва. Живеем във времена, в които другите се пооправиха, а ние още си хвърляме бомби и се взривяваме, което е направо смешно.

Лудогорец почти сигурно ще си е шампион. Защо Левски и ЦСКА не могат да се противопоставят?

- Един отбор, за да се бори с най-добрите, трябва да има конкуренция. Трябва да има един състав, който да се задържи година-две, да се изгради стил. Левски успяха да изградят такъв преди година, но след това си тръгнаха 4-5 играчи, а Краев изпадна от състава. Това са 5-6 титуляри, а след това е много трудно да направиш стил. Основното нещо е да има последователност и дългосрочна стратегия. Иначе през цялото време ще шикалкавиш - ще биеш, ще падаш, ще се бориш, но това ще бъде до време. Важното е да имаш стабилност в състава. Левски все пак има обективни причини, за да не го направи. Всички се надяваме във времето това да се изчисти и да има дългосрочна стратегия за развитие. Всичко друго е временно и моментно.

Заговорихте за работа в дългосрочен план, но договорите на Марин Петков и Хосе Кордоба изтичат през 2025 г., което може да наложи продажбата им през юни. Колко силен удар ще бъде това по Левски?

- Точно за това говорехме сега. Трябва да се намери начин да има едно ядро от 10-12 човека, които да не се сменят и да бъдат обвързани дългосрочно с отбора и след това само да се надгражда. Лудогорец прави именно това нещо. Ако всеки полусезон си тръгват по двама-трима ключови футболисти, е много трудно след това да бъдеш конкурентен на Лудогорец. И тук не говорим само за Левски или ЦСКА, а за който и да е отбор.