Най-добрият български състезател в скока на височина Тихомир Иванов стана шампион на международния турнир по лека атлетика в Лимасол (Кипър).

29-годишният атлет първо се справи с конкуренцията с 2.24 метра, а след това преодоля и 2.26 - норматив за Европейското първенство в Рим (Италия). Това е и най-добрият опит на Иванов от 2021година, когато той скочи 2.28 в олимпийската година.

След това плевенчанинът смени треньора си Георги Гетов с Георги Помашки (наставник на най-силните гръцки атлети и олимпийския шампион в скока на дължина Милтиадис Тентоглу) и започна да тренира предимно в столицата на Гърция - Атина.

В Кипър българинът започна без грешка на 2.09, 2.14, 2.17 и 2.21. Височините 2.24 и 2.26 превзе от втори опит, а след това направи два неуспешни скока на 2.28 и един на 2.31. Именно 2.31 е личният рекорд на Иванов, с който той вече е на пето място в европейската ранглиста (без да се броят руските и беларуските атлети, които нямат право на участие в международни състезания).

Покрити нормативи за Европейското първенство в Рим имат още Божидар Саръбоюков (скок дължина), Пламена Миткова (скок дължина), Мирела Демирева (скок височина), Габриела Петрова (троен скок), Ясна Петрова (10 000 метра).

Очаква се още няколко българи да атакуват нормите и квоти за първенството, а сред тях са Александра Начева (троен скок), Валентин Андреев (чук), Иво Балабанов (3000 метра стипълчейз), Милица Мирчева (бягания на дълги разстояния), Димитър Ташев (троен скок), Лъчезар Вълчев (троен скок) и други.

Международният лекоатлетически турнир "Самарско знаме" ще се проведе днес в Стара Загора

Международният лекоатлетически турнир "Самарско знаме" ще се проведе днес в Стара Загора

От 15:00 часа