Семен Новиков е български борец от украински произход. Носител на бронзови медали за България от световното първенство в Сърбия, както и от европейското в Хърватия.

Той е единственият ни борец до момента, който взе олимпийска квота за предстоящите игри в Париж през лятото на 2024 година. Новиков се съгласи да говори пред ТОПСПОРТ за своята кариера и целите си.

Здравей, Семен! Избраха те за спортист номер 1 на 2023 година на Българската федерация по борба. Очакваше ли именно ти да се сдобиеш с приза?

- След световното очаквах, защото само аз взех олимпийска квота. За тази година обаче не мисля, че отново аз ще съм победител, тъй като има по-добри борци от мен в момента. Но съм много щастлив от наградата и, че работата ми е оценена.

На световното първенство в Сърбия и на европейското в Хърватия завоюва бронзовите медали. Доволен ли си от постигнатия резултат?

- Аз съм много доволен, но винаги искам максимума и знам, че бях способен да се преборя за златото. За това не съм напълно щастлив от успеха. Вярвам, че резултатите ми могат да бъдат по-добри и се надявам да бъдат занапред.

Снимка 644313

Източник: startphoto.bg

Понастоящем си единственият борец, спечелил квота за Олимпийските игри в Париж. Какви са ти целите в надпреварата през лятото?

- Моята цел е да направя две, три състезания преди Олимпиадата, след което във Франция ще стремя да се окича със златен медал. Това е целта - първото място.

Нека направим ретроспекция на кариерата ти. Сдобиваш се с български паспорт през 2021 година. Би ли споделил кой те покани да представляваш страната ни?

- Всичко е благодарение на господин Гриша Ганчев. На него съм му изключително благодарен. Човек, който много помага на борбата и спорта като цяло. Добре знаете това.

Дава ли ти съвети господин Ганчев?

- Мотивира ме! Винаги! Той казва, че аз съм подготвен борец и съм наясно с възможностите си и какво да правя в сблъсъците на тепиха. По принцип от треньорите ми главно получавам указания. От него подкрепа и допълнителна мотивация.

Снимка 635140

Източник: startphoto.bg

Със сигурност най-неприятните моменти за един спортист са пораженията. Ще разкажеш ли как ги превъзмогваш?

- За мен това е ценен урок. Всяка загуба е ценен урок. След слабо представяне винаги тренирам още повече, защото съм много ядосан, когато губя.

Имаш ли любим спортист, на когото се възхищаваш и подражаваш?

- Харесвам техниката на бореца от Куба Бореро Молина, олимпийски шампион в категория до 99 килограма в Рио де Жанейро през 2016 година. Положително влияние върху кариерата ми оказа Жан Беленюк, завоювал злато на игрите в Токио (2020 година). Когато тренирах в Украйна, винаги взимах пример от него. С всяка тренировка постепенно вдигах нивото.

Спомена Украйна, която е във война с Русия от 2022 година. Ти си родом от Харков - град, който е подложен на непрестанен обстрел. Продължават ли твои близки хора да живеят там?

- Семейството ми се намира в Украйна, живее в село до Харков, където е по-безопасно. Надявам се всичко с тях да е наред.

Снимка 615359

Източник: БФБорба

Ходил ли си в Украйна, откакто Русия я нападна?

- Не съм. Аз не мога да спирам да тренирам в момента, а там няма как да го правя в ситуация на военен конфликт. 

Радваш ли се, че се състезаваш за България? Има ли нотка съжаление, че не е за твоята родина?

- Изобщо не съжалявам. За мен е чест да се боря за България. Тук всичко ми е осигурено, за да стана шампион и ще положа огромни усилия, за да се върна от Франция със златен медал за България.

Айк Мнацаканян пред ТОПСПОРТ: Моята мечта и цел е да стана олимпийски шампион!

Айк Мнацаканян пред ТОПСПОРТ: Моята мечта и цел е да стана олимпийски шампион!

Борецът в откровено интервю