Семен Новиков е последният ни представител от класическата борба, който ще дебютира на Олимпиадата в Париж. Днес в категория до 87 кг той ще срещне на осминафинал Турпал Али Бисултанов (Дания).
Двубоят е седми в програмата на тепих С и ще започне след 13:00 часа българско време.
26-годишният Новиков дебютира на Олимпиада. Той е европейски шампион от Рим 2020, но тогава се състезава за родината си Украйна. След като взе българско гражданство през миналата година, той стигна до бронз на Световното първенство в Белград и на Европейско в Загреб.
Източник: startphoto.bg
22-годишният етнически руснак Бисултанов е европейски шампион от Будапеща 2022 и световен вицешампион от Белград 2022. Той също ще направи Олимпийски дебют днес.
Тази година Новиков участва само на втория рейтингов турнир в Будапеща и го спечели с 4 победи от 4 срещи. Точкова разлика 11:3.
ЕТО КАК СЕ ПРЕДСТАВЯ СЕМЕН НОВИКОВ:
Страхотно започна първото участие на Новиков на Олимпиада! Нашето момче не даде никакви шансове на натурализирания от Дания руснак Бисултанов.
Както често се случваше през тази година, Семен беше истинска машина след почивката. Той губеше с 0:1 до нея, след като беше поставен в партер заради пасивност.
През вторите 3 минути Новиков разпиля съперника си. Този път Бисултанов беше в партер. Резултатът стана 1:1, а след това Семен дръпна със 7:1. Опонентът поиска видео повторение за нарушение на правилата и го спечели. Така нашият атлет водеше с 5:1. Минута и половина преди края, той не даде шанс на руснака дори да си помисли, че може да направи нещо. И с 5:1 стигна четвъртфиналите. Страхотно представяне и радост за всички българи!
В следващия кръг Семен Новиков ще се бори с грузинеца Лаша Гобадзе, който се справи трудно с алжиреца Сид Азара.
Уникалното представяне на Семен Новиков продължи и на четвъртфинала! Той губеше с 1:3 на почивката, но отново дойде втората част, където нашият борец се превръща в лъв!
Резултатът стана 2:3 за грузинеца, който беше свален в партер. Гобадзе започна да бави мача, като поиска медицинска помощ. Това не изнерви Семен.
Точно обратното - 1.50 минути преди края, Новиков започна да разнася съперника из тепиха. Обърна до 5:3 в своя полза. За да стане 7:3 и опонентът да поиска челиндж. Да, ама не! Той загуби апела, а крайното 8:3 за Селен Новиков прати нашия любимец на полуфинал. Това означава, че със сигурност ще се бори за медал. Дай Боже да излезе на финал за златото!
Последно препятствие за Новиков преди финала ще е вторият в ранглистата Давид Лозончи от Унгария. Той победи сърбина Александър Коларов изключително трудно - със загубен чалиндж от Коларов в последните секунди.
За първи път от 24 години насам, България отново има финалист на Олимпиада в мъжката борба! Последно на финал бяха Армен Назарян и Серафим Бързаков през 2000 година. Сега е Семен Новиков!
Мачът с Лосочни се разви като предишните два. Новиков губеше първата част с 0:1, но във втората се бори лудо. Той изравни за 1:1, след което беше свален незаслужено в партер. Треньорът му Сослан Фарниев поиска обяснение и получи жълт картон.
Новиков събра всичката сила в себе си и поведе с 2:1. В последната секунда съперникът му поиска челиндж за нарушение на правилата. Всичко висеше на косъм. За щастие, нарушение нямаше и с 3:1 Семен Новиков се класира на финал. Той е утре вечер, а негов съперник ще бъде Алиреза Мохмадипиани от Иран.
Ангел Домусчиев, пратеник на ТОПСПОРТ в Париж, Франция
MyH4o
на 08.08.2024 в 16:38:54 #47Нема ли кой да обЯсни на полуграмотни дописници от Топспорт-а, че Е с две точки отгоре се чете ЙО, с други думи тоз юнак е Семьон
tundzhaka
на 08.08.2024 в 08:44:01 #46само незнам толкова ли няма българи които да могат да донесат медал че се налага от други страни да се състезават.
oficer1
на 08.08.2024 в 08:28:44 #45Отлично!!!
123grishaganchevniskiqmuk
на 08.08.2024 в 07:51:00 #44Този се казва Семен не случайно любимец на спермачето
ddoko-doko
на 08.08.2024 в 06:55:42 #43Пано, наздраве!
panayot_stamenov
на 08.08.2024 в 01:01:30 #42Не, не още
vanker@abv.bg
на 07.08.2024 в 23:48:15 #41На Боевски медала броиш ли, Пацо?
panayot_stamenov
на 07.08.2024 в 23:04:51 #40Иранците имат или повече имаха традиции в борбата, спомням си навремето един съименник на съперника във финала - Алиреза Сюлеймани
panayot_stamenov
на 07.08.2024 в 23:03:22 #39Иначе браво на момчето Още един неочакван за мен медал, бях се нагласил за един сигурен, всичко останало ми беше бонус Може да имаме двама олимпийски шампиони
panayot_stamenov
на 07.08.2024 в 23:01:25 #38user avatar 23215 Joachim на 07.08.2024 в 21:50:45#38 Според мен всичко зависи от родителите Ей там е корена на всички беди за нас и държавата ни
Ragnar2
на 07.08.2024 в 22:55:56 #37САЩ беше само пример, генофондът им е смешен в сравнение с китайският. Вие се хванахте за примера. Ок- Грузия имат вече 4 медала и играха и на Евро 2024 при това повече от прилично. Тия хора наскоро имаха война...
нешо
на 07.08.2024 в 22:05:50 #36,Ragnar-САЩ са 330 милиона. Имат голям избор.А и там училищният спорт е много развит. Вярно е,че имат много дебелаци,ама и много деца спортуват.
нешо
на 07.08.2024 в 22:02:37 #35Titi-и аз вече карам 50-а си година. И съм в по-добра физическа форма от 3/4 от тия по на 25 години.Не знам какви са тия родители, които допускат децата им да са тюфлеци.Особено пък момчета. Аз имам две дъщери и постоянно спортуват.Ако имах син никога нямаше да допусна да е тюфлек.
ddoko-doko
на 07.08.2024 в 21:58:32 #34Рагнар - забравил си че МОК и онази федерация за допинК са - Хамерикански
Joachim
на 07.08.2024 в 21:50:45 #33Според мен всичко зависи от родителите. Много от тях предпочитат да тикнат на невръстното дете телефона с някое детско или игричка, да им е мирна главата, или пък го оставят на компа. Е какво очакваш после, естествено че ще прави същото и като порасне и ще се обездвижи. А би трябвало всяка свободна минута, да го хващат за ръката, да го извеждат на чист въздух и да му развият навик да спортува
14_neron_88
на 07.08.2024 в 21:40:27 #32Поне докато не открихме курвите и алкохола ............... Ти тогава ли се смали, надебеля и заприлича на най-голямата топка от фонтаните едно време пред входа на "Пасажа" в подлеза на НДК
Ragnar2
на 07.08.2024 в 21:26:22 #31Joachim, то това даже и аз взех да си го мисля, мани
Ragnar2
на 07.08.2024 в 21:23:46 #30Нешо, това е глобален проблем, не само български и съответно не може да е оправдание. Американците като са 60 процента най-малко с наднормено тегло още от утробата, ходят най-дълго от дивана в хола до хладилника в кухнята и им блъскат подсладители дори в марулята как имат вече 89 медала и са пред маниаците на тема спорт Китай.
нешо
на 07.08.2024 в 21:10:21 #29Е как ще имаме спортни успехи като сегашните деца са дебелаци ,седят пред компютъра и телефоните и не спортуват.Аз като бях дете всеки ден спортувахме-футбол,волейбол, тенис на маса, бадминтон,плувахме лятото в реката или в басейна.Сами си направихме футболно игрище, купихме си тенис маса и така нататък. И въпреки че само един стана професионален спортист, то всички бяхме в отлична форма. Тия мамини синчета на 19 години ъще майките им бършат сополите. Оня ден една в Тик ток се хвали, че се записала на карате заедно със сина си.И другите патки и се възхищават.
Joachim
на 07.08.2024 в 21:01:35 #28Рагнаре, Рами Киуан в бокса вече отпадна Но имаме други скрити оръжия - иранка в таекундото и руснак в борбата Обаче ми се струва че всякакви льольовци и най-вече кифли ще се упражняват пак на темата че българските мъже за нищо не ставаме като на предишната олимпиада, тогава жени ни спечелиха всичките медали, сега натурализирани чужденци