Димчо Димчев е изпълнителен директор на отбора на ЦСКА по борба и треньор в школата на "армейците". При мъжете и жените там са събрани много национали на България. Най-добрите ни състезатели по класическа борба - Едмонд Назарян и Кирил Милов, също са част от ЦСКА. Наскоро пък Валерия Станчева стана европейска шампионка до 15 години. За този успех и всичко интересно около клуба на "червените" ТОПСПОРТ разговаря с Димчев.

Г-н Димчев, да започнем от най-актуалната тема - отминалото държавно-лично първенство за деца в Горна Оряховица. Оценката Ви за постигнатото от ЦСКА?

- Представянето ни беше задоволително. Спечелихме 12 медала в първа и втора група деца. Имаме четирима шампиони. Мисля, че няма друг отбор с толкова медали, колкото завоюва нашият. Аз съм треньор на децата и съм максималист - винаги може да е още по-добре. Това е моят отбор, моят труд и искам още и още успехи. Освен изпълнителен директор на ЦСКА, отговарям и за школата на клуба.

Какво предстои за ЦСКА до края на годината - като турнири?

- Предстои най-важният турнир - държавният шампионат при мъжете и жените. В последните две години сме отборни републикански шампиони и сега целта е отново да го направим.

Снимка 665845

Източник: Фейсбук

Едва ли ще е много трудно, с оглед звездите, които се състезават при вас... ЦСКА е като Реал (Мадрид) във футбола, събрал много от най-добрите ни борци и боркини в момента...

- Това е благодарение на фамилия Ганчеви. Работим заедно от три години. Изразявам благодарността си към тях - аз лично и всички от клуба. Преди това аз бях сам, грижех се за всичко и беше много трудно без финансиране. От 2015 съм в ЦСКА. Много се радвам, че Ганчеви помагат и са осигурили всичко на нашите атлети, за да може те да мислят само за борба. Сега ЦСКА е №1 в България. Вече две години сме комплексни шампиони, след като се изчислят медалите в различните възрасти, мъже и жени.

Вярвахте ли в големия успех на Валерия Станчева на Европейското първенство до 15 години?

- Тя е много добро дете. Скромна и срамежлива. Но много талантлива и работлива. Семейството й са бесарабски българи. Бяха в Украйна, тя е европейска вицешампионка за тази страна. Започна войната и треньорът й Васил Татарлиев направи връзката между семейството й и нас. Дойде в България с цялото си семейство. ЦСКА осигури всичко за нея и тях като условия. За първо място не знам, но със сигурност очаквахме медал от нея. Втора година е в тази възраст и, както казах, има сребро за Украйна. Много сме щастливи, че сега спечели злато да България. Сега ще искаме да се бори в по-горна възраст, на Европейското до 17 години. Има бъдеще в това момиче и ще работим с нея, за да продължи да развива таланта и качествата си.

Снимка 665847

Източник: Фейсбук

Колко борци се състезават за ЦСКА общо?

- Нашата школа е много голяма и развита. Със сигурност е в Топ 3 в България. При нас тренират деца дори на 4 години. И нагоре... Тук е момента да кажа, че който иска да се запише да тренира борба в ЦСКА, може да ме потърси на този номер - 0886 98 30 25. Аз често обикалям и училища в търсене на още деца за школата. Тренираме на комплекс "Диана", където е най-добрата зала за борба в страната ни. Имаме спортно училище с около 70 състезатели, 35-40 в подготвителните групи, мъже и жени... ЦСКА разполага с общо около 130-140 борци с картотеки. Методи Пенев е президент на клуба ни, Данаил Ганчев е собственик, а аз изпълнителен директор. Гриша Ганчев също много ни помага, естествено. На него дължим всичко! Сега съм доволен, защото всичко върви отлично. През 2015 година беше много трудно.

Имаме петима борци с квоти за Олимпиадата в Париж. Изчислиха, че това е антирекорд за България. Какво трябва да се случи, че да може в борбата отново да имаме най-големите успехи?

- Да, има отстъпление в борбата, ако сравняваме с времето преди 30-40 години. Но отстъплението е в спорта ни като цяло. Не искам да говоря за другите спортове, но борбата пак е пред тях, дори и в тази криза. Пак сме №1 с тези 5 квоти. Винаги печелим по една торба с медали от Европейско. А това като че ли се неглижира много у нас. И през този век отново борбата носи най-много медали на България от Олимпиада. Такива са фактите, колкото и някои да ги премълчават. Тук е най-лесно да се плюе, вместо да се помага. Лошо впечатление ми прави и това, че този спорт, най-българският, се отразява все по-малко и в медиите. А какво да кажем за анкетата "Спортист на годината"? Едмонд Назарян стана европейски шампион, а не попадна дори в Топ 10. За мен това не е нормално...

Снимка 665842

Източник: Фейсбук

Кои деца и юноши можете да отличите и да кажете, че в бъдеще ще са от звездите в този спорт?

- Всички, които тренират при нас, са ми на сърце и им желая да постигнат възможно най-много в борбата. Имаме едно момче, Радостин Василев се казва. През 2022 взе бронзов медал от Европейско и има добро бъдеще, според мен. Виктория Бойнова също, тя е трета на Световно и Европейско, Балканска шампионка. Олга Попова също е №1 на Балканите. Гриша Назарян - също балкански и републикански първенец, много талантлив и работлив. Много са децата и юношите, които бих отличил.

Те имат ли шанс да се докоснат до големите имена в клуба  - като Едмонд Назарян, Кирил Милов, Мими Христова...

- О, да! Даже това се случва почти ежедневно. Ето, пример от тази сутрин - Иво Илиев и Дейвид Димитров бяха при нас, направиха разгрявката и тренираха с децата. Държа много да има този контакт на малките с мъжете, защото ги мотивира много силно. Едмонд и Кирил Милов също са идвали. Тренират, показват на децата къде бъркат, обяснават им... Всички са скромни момчета, макар и постигнали много в спорта. В борбата сме като едно семейство.

Снимка 665846

Източник: Фейсбук

За финал - как гледате на критиките, че в националния ни отбор при мъжете има все повече чужденци?

- За мен повече е добре, отколкото лошо. Ще ви обясня защо. Това цял свят го прави, дори и развитите в борбата държави. Идеята е тези чужденци не само да участват в големите състезания и да носят медали, но да са в залите с децата ни всеки ден и да ги учат, да споделят своя голям опит. Те са тук със семействата си. Едно време и Армен Назарян дойде като чужденец, а стана легенда на България и сега е повече българин от други. Малкият му син Гриша е при мен от 6 клас... Нека не се делим на чужденци и българи а заедно да развиваме този спорт у нас и да го превърнем отново в най-успешния в страна ни. Така ще завърша!

От ужаса на войната до европейско злато в борбата

От ужаса на войната до европейско злато в борбата

Историята на Валерия Станчева