Спортът остава оазис за душата на българина, който се чувства горд от своята родина именно заради успехите на атлетите ни. Така е от много време насам. През миналата седмица всички ние бяхме горди от едно 15-годишно момиче, което спечели европейска титла по борба в Лутраки, Гърция. И то по безапелационен начин. Нейното име е Валерия Станчева, а ТОПСПОРТ Ви запознава с историята й до момента.

Тя е бесарабска българка и живее в Украйна. Започва да тренира борба от малка, в град Мелитопол, който в момента е под руска обсада. Преминава в спортния интернат в Лвов. Там е, когато започва войната. Изведнъж безгрижното детство и любовта към спорта остават на втори план, защото става въпрос за оцеляване. Баща й търси варианти да спаси своето семейство от ужаса на бомбите и оръжията. Тогава се появява настоящият треньор на Валерия - Васил Татарлиев. Той е дългогодишен приятел с бащата на момичето, а от началото на 2023 година е наставник в ЦСКА. Връзката е направена, а бъдещата европейска шампионка до 15 години идва в България с родителите си и своя брат в началото на настоящата година. От клуба осигуряват всичко нужно на семейството, нищо не им липсва. Така Станчева мисли само за тренировки и представянето си в различните турнири.

Снимка 665737

Източник: Фейсбук

Самият Татарлиев също идва у нас, но от Тараклия, Молдова. Със семейството си. ЦСКА подава ръка и на него, в лицето на директора и треньор в отбора - Димчо Димчев. Той го приема в клуба и заедно започват да развиват свободната и женска борба.

Първият турнир за Валерия като състезателка на "армейците" е в Турция - "Виктори Къп". Валерия показва талант, дух и воля за победа. Триумфира със златния медал, и то при кадетите, до 49 кг. Неотлъчно да нея е Татарлиев.

"Работя с момичето няма и година, но вече постигаме добри резултати. Талантът го има. Радвам се, че пътищата ни се пресякоха. Тя дойде при нас като европейска вицешампионка за Украйна. Сега стигнахме върха в надпреварата на Стария континент. След силното представяне на турнира в Турция, последва такъв в Талин, Естония. Там имаше състезатели от 34 страни, над 2800 млади борци. Конкуренцията беше жестока. Остана втора, на косъм от ново първо място. Но за мен беше победителка", разказва Васил Татарлиев пред ТОПСПОРТ.

Най-доброто тепърва предстои. Валерия заминава за Европейското в Гърция и там мачка наред. Притеснението е в първата среща. Нещо нормално за всеки спортист, какво остава за дете. Започва срещу рускиня и побеждава с 8:2. По ирония на съдбата, предстоящият за нея финал също е срещу представителка на тази страна. Преди схватката за златото, Станчева се справя с боркиня от Беларус и с туркиня - две победи с технически туш (10:0 и 13:2). За Украйна губи финала именно срещу представителка от Турция. Сега взима реванш, но резултатът лъже и не е никак лесно. Знаем какво лоби има Турция в съдийството. Нашето момиче се бори и срещу него. За щастие успява. А на финала следва нов успех с технически туш - срещу Малита Болатова (Русия). Двубоят приключва 1:26 минути преди края на редовното време от 4 минути. И така, мечтата става реалност - Валерия Станчева е европейска шампионка до 15 години! На стълбичката е с анцуг на националния ни отбор. Над сърцето й стои българският флаг, а в залата се чува нашият химн.

Снимка 665739

Източник: Фейсбук

"До края на тази година ни предстои Европейско първенство в по-горна възраст - до 17 години. Живот и здраве, също и Световно. Продължаваме да работим, а целите са възможно най-високи. Искаме да вземем златни медали и от тези първенства", казва треньорът й Татарлиев пред нашата медия.

Самата Валерия се притеснява, не е свикнала от медиен интерес към нея. Но все пак споделя как се чувства в България.

"Всичко тук е прекрасно! Щастлива съм, че съм в България! В ЦСКА ме приеха топло и ми осигуриха спокойствието да тренирам, да мисля само за борба. Нищо не ми липсва. Благодарна съм, че получих този шанс. Много се радвам, че станах европейска шампионка. Мечтите се сбъдват! Сега ще преследвам следващите си", казва младата боркиня.

Снимка 665741

Източник: Фейсбук

Каква е голямата й мечта? След години да стане Олимпийска шампионка, естествено. Нейна любимка е Юи Сусаки от Япония, която се окичи със златото в Токио през 2020 година. Освен това е четирикратна световна шампионка, само на 24 години.

"Искам не само да я стигна по успехи, но дай Боже дори да я надмина", казва ни Валерия Станчева с усмивка.

Искрено й го желаем. Мечтите се сбъдват. А историите понякога са с щастлив край. В случая момичето замени ужаса на войната с европейско злато в борбата. Но това няма да е край за нея, а само начало. Първа крачка към спортния Еверест, който се надяваме да изкачи. А там да се вее българският флаг...

Снимка 665738

Източник: Фейсбук