България започна разочароващо участието си в Лигата на нациите. Това доведе до треньорска рокада, след като Ясен Петров подаде оставка. Начело на "трикольорите" ни застана като временен наставник Георги Иванов. От ТОПСПОРТ потърсихме Емил Костадинов за интервю. Ето какво каза един от най-легендарните бивши родни футболисти и настоящ ръководител в БФС, пред медията ни. Коща дава своето решение за проблемите на представителния ни тим.

Г-н Костадинов, преди началото на мачовете от Лигата на нациите заявихте, че групата ни е тежка. Очаквахте ли обаче да стартираме по подобен начин?

- Както казах вече, на много хора не им се вярваше, но тази група е наистина равностойна и тежка.

Автор сте на двата гола при паметната ни победа срещу Франция в Париж през 1993-а. Може би най-великия мач в историята на националния ни тим. Сега националите ни нямат успех при визита от 2018-а. Създава се впечатление за тотална липса на хъс сред футболистите ни. Вашият коментар?

- Не знам дали е липса на хъс. Наистина последните години играем много тежко на чужд терен, но както се вижда в последно време играем трудно и на собствен. Така, че трябва да се замислим както футболистите, така и хората занимаващи се с футбол къде е причината.

Вие сте сред фигурите, които през годините, искахте да наложите задължителни квоти за млади български футболисти в професионалния ни футбол. Идеята не се разви. Не е ли обаче време мащабно да се помисли за подобен ход?

- Да. Аз съм си казал моето мнение и на колегите в годините от Изпълкома, че за мен това е единственото решение за развитие на националния отбор.

В тази връзка. Държавата, ръководството на БФС, клубовете има ли виновник за настоящото състояние на националния ни тим цялостно?

- Както държавата, така и Футболният съюз, така и футболистите сме виновни. Защото много пъти съм казвал, че един млад футболист като изиграе два мача примерно в Левски или в ЦСКА, или в Лудогорец и става веднага звезда, а това не е така. И като излезем на международния терен се вижда това много ясно, просто трябва да имаме търпение към младите футболисти, да ги натискаме на жаргон казано, докато наистина станат играчи на европейско ниво.

Вуцов (19), Недялков (29), близнаците Христови (23), Антов (21), Филип Кръстев (20), Стефанов (23), Божидар Краев (24), Мартин Минчев (21), Станислав Иванов (23), Кирил Десподов (25) и прочие, налице са млади футболисти...

- Наистина. Но да погледнем дали играят по клубовете си всички тези футболисти. Националният селекционер разчита на футболисти, които играят много малко в клубовете си. А същевременно ние всичките искаме да побеждаваме във всеки един мач. Така, че желанието с реалността са различни. Просто нашите състезатели, трябва да изкарат един добър период в България, както казах вече, на ниво. По възможност в първите в класирането и чак след това да излязат навън, за да могат много по-бързо да се адаптират и да станат титуляри. Без това ще правим някои добри мачове, но повечето ще са слаби.

Ако имаме по две-три момчета много силни в най-големите родни грандове исторически ЦСКА и Левски, няма ли и публиката да се върне на стадиона по-мащабно, а и най-добре да си домакинстваме на "Васил Левски", където имаме толкова велики победи?

- Вижте какво. Къде ще домакинстваш не е важно. Важно е - просто трябва да популяризираме футбола в цяла България. Наистина има два стадиона, на които може да играе представителния ни тим, за съжаление. Това трябва да се поправи. Но като гледам държавата като цяло просто е обявила война на футбола, не знам защо. Но в крайна сметка самите ние трябва да направим така, че футболистите наистина да израстват по-бързичко.

Засегнахте темата за футболисти до 21, до 23 години, ако има задължително правило. Ако БФС въведе такова изискване, а държавата по примера на Унгария направи десетина стадиона, няма ли да имаме някакви по-добри шансове след 6-7 години?

- Никой не иска от държавата да прави 10 или 15 стадиона. Просто трябва да помогне на професионалните клубове под една или друга форма. Инфраструктура е най-добре. А за футболистите - задължително трябва да играят млади играчи. Да ви кажа, в елитната ни група играят доста такива състезатели, без да има задължително правило.

Но без водещите 2-3 в класирането...

- Във водещите отбори това не е така. Е там е разковничето.

Същевременно водещи клубове търсят успехи в евротурнирите. Влизат и в групи Лудогорец и ЦСКА често напоследък. Но българите, които играят регулярно при "орлите" и "червените" се броят общо на пръстите на едната ръка.

- Големите клубове това казват, че с български футболисти не могат да се класират всяка година в групи на ЕКТ, което мисля, че не е така.

Самият факт, че вие имате такива успехи като играч на ЦСКА. А редица наши отбори са имали големи победи само с български играчи...

- Времената бяха други. Но като инвестираш в нещо свое, това е най-сладкото, аз така го разбирам.

По колко часа горе-долу на ден тренирахте като млад талант?

- О, тренировките бяха доста. Но най-важното е след тях. Аз лично в квартала сме играли много различни игри до късно вечер, така че това ми помагаше много. Нямахме други забавления освен спорта.

Да завършим позитивно дискусията. За да имаме отново силен национален тим трябва да се търси по някакъв начин обединение, да се даде шанс на повече млади футболисти, държавата да помогне...

- Държавата трябва да промотира и да помогне първо на масовия футбол. Защото там колкото повече деца играят футбол, толкова по-голямо качество ще имаме по-нагоре.