България победи Уелс и остана в борбата за Евро 2012. Сега всички фенове, играчи, треньори и анализатори могат да поемат дълбоко въздух. Поне до догодина, когато с още по-голяма сила ще нагазим в битките с Швейцария, Черна гора, Англия и отново Уелс. Лотар Матеус дойде и свърши никак не малко работа за времето, в което беше тук. Изгледа мачове, събра доста смел състав на националния тим, предимно с млади играчи, и то от българския шампионат.

Не се посвени да махне Божинов, който определено не е във форма. Това едва ли много български треньори биха го сторили. Пусна абсолютния дебютант Николай Бодуров вдясно на защитата срещу най-класния играч на съперника Гарет Бейл. После вместо опита на Станислав Ангелов отново заложи на младостта, този път на Павел Виданов при контузията на Валентин Илиев. И в крайна сметка... спечели мача, което бе най-важното и осмисли всички останали ходове на великия немец.

Ефектът "Матеус" сработи.
Нашите национали получиха необходимата глътка самочувствие и увереност в силите си. Съперникът пък изглеждаше като че ли респектиран от името на селекционера и хвърляше по някое око към скамейката, вместо да се съсредоточава върху това, което става на терена.

В чисто игрови план видяхме някои добри неща. Смелият ход с оставянето на само един опорен полузащитник в лицето на Стилиян Петров и замяната на Станислав Ангелов със силно офанзивният Благой Георгиев много раздвижи играта в атака. Нападателите ни показаха никак не лоша скорост, тук-там имаше и добри раздавания на топката в предни позиции.

Като цяло всичко изглежда горе-долу добре в момента. И може би точно затова сега е най-подходящият момент да се кажат някои предупредителни думи. Защото България пак имаше много слабости. Като паниката при почти всяко центриране и няколкото фирмени разминавания между централните бранители. То си продължава независимо кои са те и кой е на пейката...

Естествено, дебело трябва да се подчертае, че за да има промяна на тези неща трябва много работа и време, което Матеус нямаше досега. Проблемите обаче изглеждат твърде много и наистина не е ясно дали той може да ги преодолее. Всъщност това е най-голямата трансформация, която немецът трябва да извърши. Сега Матеус използва името, реномето си, вдъхна увереност на играчите и те победиха.

Ефектът "Матеус" обаче ще намалява с всеки следващ мач и тогава ще трябва промяна в играта, която отново не бе впечатляваща. А в двата мача срещу Швейцария, гостуването в Подгорица, а да не говорим за двубоя с Англия, ще трябва да видим една съвсем различна България, ако изобщо искаме да се надяваме на класиране за Евро 2012.