Юношеският ни национален отбор до 19 години постигна грандиозен успех по време на Елитните квалификации за Евро 2017 в Грузия. Няколко дни, след като завършиха 1:1 с Израел, момчетата на Ангел Стойков нанесоха звучен шамар по амбициите на домакините от Франция, побеждавайки "петлите" с добре познатото за тях 2:1!

По този начин българските таланти отказаха своя съперник от борбата за първото място в група 5. Тя ще бъде изцяло между нашите "лъвове" и лидерите до този момент от Босна и Херцеговина. И двата тима имат по победа и равен, а в последния кръг се изправят в директна битка един срещу друг.

Но как се стигна до успеха!

"Лъвчетата" изпуснаха важна победа над Израел

"Лъвчетата" изпуснаха важна победа над Израел

Направиха 1:1

Французите започнаха по-активно мача и създадоха няколко добри положения в първия четвърт час. Първо Алек Гьорген стреля неточно от пряк свободен удар в 9-ата минута, после 180 секунди по-късно Мизиан Молида се озова очи в очи с Даниел Наумов, преодоля го и стреля, като защитник изби от голлинията.

Българският тим обаче реагира по най-добрия начин на домакинския натиск и в 13-ата минута Петър Генчев центрира отдясно, а Калоян Кръстев надскочи двамата централни бранители и с глава по прекрасен начин насочи кълбото неспасяемо във вратата на малките "петли" 0:1.

Секунди преди гола Кръстев бе изведен великолепно зад защитата с техничен пас от Георги Русев, но стреля покрай гредата. В 18-ата минута пък Русев можеше да завърши скоростна контраатака, но реши да стреля пред границата на пеналтерията и не намери очертанията на вратата.

До края на полувремето Франция владееше повече топката и окупира наказателното поле на "трикольорите", но така и не стигна до някакво опасно положение, а и залагаше основно на центрирания по фланговете, които не бяха опасни. Единственият точен удар в актива на домакините бе дело на Дайо Юпамекано в 42-ата минута, но той бе извън пеналтерията и Наумов спаси уверено.

В 56-ата минута българите стигнаха до втори гол, след като първо принудиха с висока преса съперника да им подари топката около централната линия. Кълбото веднага бе раздадено напред на дясното крило за Ивайло Найденов, който центрира остро на първа греда и Тонислав Йорданов с летящ плонж засече с глава - 0:2!

Ангел Стойков: За мен победите над Португалия и Дания не са изненада

Ангел Стойков: За мен победите над Португалия и Дания не са изненада

"Момчетата ми повярваха"

За съжаление, "лъвчетата" не можаха да задържат особено дълго комфортния си аванс, защото французите започнаха да редуват положения пред вратата на Наумов - нещо, което не се случваше през първото полувреме.

Така в 67-ата Муса Диаби намали резултата на 1:2 след продължителна акция по дясното крило, но и голяма доза късмет за малките "петли". Рейн-Аделаид нахлу от фланга в пеналтерията, но центрирането му рикошира в крак на бранител и така топката попадна за непокрития на далечната греда Диаби.

В 75-ата минута Франция остана с човек по-малко след изгонването на Дайо Юкамекано, но това по никакъв начин не отслаби финалния натиск на "петлите" и те продължиха да обсаждат българската врата. Въпреки физическата умора, "лъвчетата" удържаха победата, а в 92-ата минута Белал Бутоба получи нов червен картон и съвсем прекърши крилете на французите.

ФРАНЦИЯ - БЪЛГАРИЯ 1:2

0:1 Калоян Кръстев (14'), 0:2 Тонислав Йорданов (56'), 1:2 Муса Диаби (67')

ФРАНЦИЯ: 1. Антони Месониал, 4. ДайоЮкамекано, 5. БрадлиДанже, 6. Тимоте Коня, 7. КелвинАмиенАду, 9. МизианМолида, 10. БелалБутоба, 12. АдбулайСисако, 13. МусаДиаби, 14. АлекГьорген, 17. Жеф Рейн-Аделаид

БЪЛГАРИЯ: 1. Даниел Наумов, 2. Андреа Христов, 5. Ангел Лясков, 5. Петър Генчев, 7. Ивайло Найденов, 8. Георги Янев, 9. Тонислав Йорданов, 10. Георги Русев, 15. Петко Христов, 16. Калоян Кръстев, 21. Асен Чандъров